Pripravnici u sudovima i tužilaštvima: Vlada planira da odstupi od sopstvenog programa Evropa sad 2

Navodi se da je cilj obraćanja da se "Udruženje pravnika uključi u rješavanje ovih izazova, jer reperkusija postupanja Vlade Crne Gore prema pripravnicima zaposlenim u sudovima i državnim tužilaštvima može biti štetna za kompletan pravni sistem ugrožavajući na taj način njegovu budućnost"

6073 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2024. 11:46h

Vlada Crne Gore planira da odstupi od sopstvenog programa Evropa sad 2 i da dozvoli da zarade zaposlenima sa visokom stručnom spremom budu ispod garantovanih 800 eura, kako to jemči Zakon o radu kao bazni propis iz oblasti radnog prava, čime nas direktno diskriminiše i to po osnovu radnog mjesta koje obavljamo, poručili su pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima u apelu Udruženju pravnika Crne Gore.

"Koristimo priliku da se obratimo najstarijoj asocijaciji crnogorskih pravnika. Uvažavajući legitimitet i autoritet koje Udruženje pravnika Crne Gore uživa ne samo u našoj zemlji, a kao najmlađi pravnici, želimo da Vas upoznamo sa izazovima sa kojima se susrijećemo. Ti izazovi su neočekivani, oni nas obeshrabruju, diskriminišu i udaljavaju od trase koju smo sebi zacrtali – da jednog dana postanemo ono o čemu sanjamo, odnosno sudije i državni tužioci", ističe se u apelu pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima koje potpisuje Luka Jovićević.

Navodi se da je cilj obraćanja da se "Udruženje pravnika uključi u rješavanje ovih izazova, jer reperkusija postupanja Vlade Crne Gore prema pripravnicima zaposlenim u sudovima i državnim tužilaštvima može biti štetna za kompletan pravni sistem ugrožavajući na taj način njegovu budućnost".

"Naime, prvi izazov sa kojim su se pripravnici susreli jeste umanjenje osnovne zarade zapošljenih sa dotadašnjih minimalnih 80%, na aktuelnih minimalnih 70% zarade odgovarajuće grupe poslova (savjetnika u sudovima i državnim tužilaštvima) kako to predviđa čl. 13 Opšteg kolektivnog ugovora. Nadležni tada nijesu imali sluha za rješavanje ovog pitanja", piše u apelu.

Pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima navode da je aktuelni izazov taj da Vlada Crne Gore planira da prekrši član 2 Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu na način što ih neće prepoznati kao zaposlene sa VII-1 nivoom stručne kvalifikacije.

"Na svom putu ka ostvarenju cilja kojem težimo, koji prvenstveno demotiviše dužinom trajanja, što je nekada obuhvatalo završen pravni fakultet VII-1 (specijalista), danas dodatno postrožen sa minimalnim stepenom od VII-2 (master), tri godine pripravničkog staža, dvije godine savjetničkog rada i minimalno godinu dana na radu kao kandidat za sudiju, odnosno državnog tužioca, nijesmo mogli ni očekivati da ćemo pored svih izazova koje nosi posao koji obavljamo, kao konstantno obnovljivu prepreku zateći i nemarni odnos Vlade Crne Gore. Iz navedenog, a što Vam je cijenimo poznato, da se zaključiti koliko vremena i 'savladanih' prepreka je neophodno ostvariti da bi u budućnosti ostvarili svoje snove. Na tom putu, pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima nijesu, niti će u budućnosti tražiti više od onog što im pripada, već samo ono što im pružaju važeći propisi. S tim u vezi, naša očekivanja cijenimo legitimnim, te u kontinuitetu zahtjevamo od države da se okane loših praksi i napokon postupi na jedini pravilan način, a to je da prepozna pripravnike u sudovima i državnim tužilaštvima kao kategoriju zapošljenih, te prestane da o nama samo deklarativno, u određenim datumima unutar godine, govori kao o nosećim stubovima budućnosti pravosuđa", navodi se u apelu pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima.

Oni poručuju da je zainteresovanost za oblast pravosuđa dotakla crvenu liniju,, a da tome u prilogu govori činjenica da "trenutno imamo višestruko veću potražnju za pripravnicima u odnosu na njihovu zainteresovanost".

"Tako smo za veoma kratko vrijeme došli od toga da smo se mi utrkivali u velikoj konkurenciji (često i više od sedamdeset kandidata) za svega par radnih mjesta na nivou Crne Gore, dok se danas na oglasima za prijem 40 do 50 pripravnika, prijavi manje od polovine potraživanog broja, a nerijetko jedva i trećina tog broja, a ovaj nedostatak radne snage će se u konačnom manifestovati kroz još veću opterećnost sudova. Prvi korak ka rješavanju ovog problema ogleda se u prepoznavanju nas pripravnika, buduće okosnice pravosuđa kao zapošljenih, kojima bi država za početak dala dovoljan doprinos samim nepribjegavanjem dodatnom otežavanju puta kojim smo se odvažili koračati. Očekujemo da će država učiniti da se osjećamo cijenjenim a ne diskriminisanim. Želimo da vjerujemo da će država prepoznati važnost momenta, shvatiti da se nalazi na možda posljednjoj raskrsnici, te da bi 'još jedno pogrešno skretanje' bilo samo korak unazad za pravosuđe Crne Gore", poručili su pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima.

Oni navode da su ranije generacije pripravnika sudskim putem ostvarile naknade štete po osnovu manje isplaćene zarade, te da nastavkom ovakve prakse prijeti realna opasnost za ponavljanje takve situacije.

"Ne očekujemo da naš materijalno-pravni položaj bude u fokusu Udruženja pravnika Crne Gore. Ono što očekujemo je da ćete sagledati širi kontekst ove situacije i uvidjeti da nejednakim postupanjem i marginalizovanjem pripravnika će se samo ubrzati put kojim se krenulo, a to je da najbolji pravnici neće svoj profesionalni put vezati za pravosuđe. Nastavkom ovakve prakse, pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima biće samo oni mladi ljudi koji nemaju drugu alterantivu, a kojom će se u konačnom od najprestižnijeg radnog mjesta za tek svršenog pravnika i na koje bi bili primani samo najbolji, najistrajniji i najodvaženiji, napraviti radno mjesto – 'daj što daš'. Vjerujemo da će Udruženje pravnika uvidjeti ozbiljnost situacije, da se ista ne tiče sadašnjih pripravnika već budućnosti našeg pravosuđa. Vjerujemo da se sjutra smiju usuditi da 'sude' samo najbolji", zaključuje se u apelu pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima Udruženju pravnika Crne Gore.

Bonus video: