PES: Javni dug smanjen za 40 odsto, zarade višestruko uvećane

"Manipulativni pokušaji GP URA da predstave Vladu Milojka Spajića kako se samo zadužuje, ne mogu proći, kada javnost Crne Gore zna da se zaduženja odnose isključivo za servisiranje starih dugova koalicionih partnera Abazovića iz manjinske Vlade"

6837 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da je Vlada koju je predvodio Dritan Abazović u julu 2023. godine usvojila fiskalnu strategiju, po kojoj se Crna Gora u naredne tri godine zadužuje preko dvije milijarde, zbog pristizanja starih dugova iz vremena vlasti DPS-a.

Iz PES-a su reagovali na navode GP URA da je Vlada Milojka Spajića zadužila građane preko milijardu eura za manje od godinu dana

"Manipulativni pokušaji GP URA da predstave Vladu Milojka Spajića kako se samo zadužuje, ne mogu proći, kada javnost Crne Gore zna da se zaduženja odnose isključivo za servisiranje starih dugova koalicionih partnera Abazovića iz manjinske Vlade. Nakon političkih promjena 2020. godine, javni dug je sa 105 odsto BDP-a pao za više od 40 odsto i sada iznosi ispod 65 odsto BDP-a. U međuvremenu su zarade višestruko uvećane. Upravo je i Abazovićeva Vlada jula 2023. godine usvojila fiskalnu strategiju, po kojoj se Crna Gora u naredne tri godine zadužuje preko dvije milijarde, s obzirom da pristižu stari dugovi iz vremena vlasti DPS-a", navodi se u reagovanju PES-a.

Dodaju da to da su finansije stabilne i uvećanja zarada održivo "najbolje potvrđuju i najrelevantnije međunarodne finansijske institucije".

"Kada je riječ o rekordima, podsjećamo javnost da su rekordna inflacija i poskupljenja od nevjerovatnih 16 odsto zabilježena upravo za vrijeme Abazovićeve Vlade, koju je podržao DPS, što je u velikoj mjeri anuliralo uvećanje zarada podstaknutih programom Evropa sad 1", zaključuju iz PES-a.

Bonus video: