Rudnik uglja uložio tri miliona eura u uzgajanje lavande, zaradili 13,5 hiljada

Rudnik uglja u magacinima ima 151 litar ulja za koje bezuspješno traži kupca

Iz pljevaljske kompanije ranije saopšteno da bi se litar ulja na tržištu mogao prodati po cijeni od 300 do 500 eura

28992 pregleda 195 reakcija 31 komentar(a)
Rekultivacija zemljišta zakonska obeveza RUP-a: Polja lavande u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Rekultivacija zemljišta zakonska obeveza RUP-a: Polja lavande u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Propali posao uzgoja aromatičnog bilja na rekultivisanom kopu nekadašnje cementare koji je Rudnik uglja (RUP) pokrenuo u oktobru 2021. godine koštao je tri miliona eura, dok je od tog posla pljevaljska kompanija zaradila svega 13,5 hiljada eura.

Izvršni direktor RUP-a Nemanja Laković, kazao je “Vijestima” da Rudnik već duže ne može da pronađe kupca za eterično ulje koje su proizveli od aromatičnog bilja zasađenog na rekultivisanim površinama nekadašnjeg kopa cementara. Riječ je o količini od 151 litra.

“Od svih aktivnosti prihodovano je 13 hiljada i 500 eura i u našim magacinima trenutno ima 151 litar ulja. I dalje pokušavamo da pronađemo adekvatno tržište za pomenutu količinu, ali još uvijek nemamo pozitivan odgovor. Treba napomenuti da Rudnik ni u prethodnom periodu nije pronašao kupca”, kazao je Laković koji je početkom aprila preuzeo upravljanje RUP-om.

Na tržištu bi se litar ulja, kako je ranije saopštavano iz RUP-a, mogao prodati po cijeni od 300 do 500 eura, za šta bi ukupno dobili od 45 do 75 hiljada eura.

Laković navodi i da se projekat “uzgajanja plantaža lavande i ljekobilja pokazao neprofitabilnim”.

“U projekat je na osnovu ulaganja u troškove mehanizacije, radne snage, radnih tijela i elaborata za period od tri godine utrošeno blizu tri miliona eura”, rekao je Laković.

Kupljenu mehanizaciju će iskoristiti za druge poslove: Nemanja Laković
Kupljenu mehanizaciju će iskoristiti za druge poslove: Nemanja Lakovićfoto: Rudnik uglja Pljevlja

U nabavku mehanizacije za potrebe sadnje i uzgoja aromatičnog bilja Rudnik je uložio 652.000 eura, a u kupovinu dva traktora od kojih je jedan italijanskog brenda “McCormick”, jačine 300 konjskih snaga, najsavremeniji na tržištu, a ujedno i jedinstven primjerak u Crnoj Gori uloženo je oko 310.000 eura.

“S obzirom na to da Rudnik ima zakonsku obavezu da izvodi rekultivaciju zemljišta investicija u mehanizaciju koja je u iznosu od 652 hiljade eura može biti iskorišćena i na drugim poslovima rekultivacije”, rekao je je Laković.

Izvršni direktor najavio je da planira da Odbor direktora upozna sa izvještajem interne revizije, koja je kao neprofitan ocjenila projekat uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja i od njih zatraži mišljenje o nastavku projekta.

“Plan je da trenutne zasade održavamo i pokušamo da valorizujemo koliko god je to moguće. Želim da istaknem, kao prvi čovjek RUP-a, da podržavam sve započete, ali i nove finansijski isplative projekte koje je sa novim menažmentom moguće realizovati u interesu kompanije, opštine i države”, rekao je Laković.

Prve sadnice timijana, žalfije, miloduha i dvije vrste lavande zasađene su prvi put početkom oktobra 2021. godine na parceli od oko četiri hektara u blizini Separacije, na odlagališnom prostoru nekadašnjeg lokaliteta Cementare. Izvršni direktor u to vrijeme bio je Milan Lekić, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja.

O plantaži ljekobilja govorilo se kao “investiciji od vitalnog značaja za život Pljevalja i svih Pljevljaka, jer je riječ o fabrici za koju je planirano da osigura nova radna mjesta i osnaži privrednu snagu Pljevalja, ali i cijele države”.

U taj projekat, kompanija je odlučila da uđe nakon posjete Lekića i njegovog pomoćnika za korporativne poslove i razvoj ljudskih resursa Bojana Krvavca preduzeću “Ljbilje” iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.

Prema Zakonu o rudarstvu, Rudnik je u obavezi da uradi rekultivaciju zemljišta pa su u kompaniji smatrali da je daleko bolje da se zemljište zasadi ljekovitim biljem nego djetelinom.

Lekić je izražavao i veliki optimizam po pitanju projekta.

“Riječ je o probnoj, jesenjoj sadnji, na osnovu koje ćemo donijeti odluku da li ćemo ući u posao sadnje ljekovitog bilja na površinama od oko 100 hektara. Ako se ispostavi da su Pljevlja prikladan ambijent za ovaj posao, a na to su ukazala i određena ispitivanja klime i zemljišta, stvoriće se sve pretpostavke da se uđe u jedan širi poslovni zamah koji će rezultirati i otvaranjem destilerije za proizvodnju eteričnih ulja. Za ovaj posao mi imamo volju, imamo kapacitete, kao i adekvatne površine kao što su Jagnjilo sa oko 40 hektara, kotu 810, površine 30-ak hektara i unutrašnje odlagalište Kutlovača koje ima 20-ak hektara”, rekao je ranije Lekić.

Kazao je tada da će, ako sve bude teklo po planu, u bliskoj budućnosti biti zaposleno nekoliko stotina radnika.

U međuvremenu, urađena su laboratorijska ispitivanja zemljišta u Instititu za rudarstvo i metalurgiju Bor, a uzorci zemljišta poslati su i institutu u Kruševcu.

Ugovoreno je da konsultantske usluge i usluge nadzora pruža Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka.

Firma ”Solar mont” iz Gradiške montirala je destilator od inoksa, kapaciteta 500 litara. Proces destilacije i obuku za upotrebu destilatora obavio je magistar farmacije Slaboljub Tasić, dok je pregled biljaka na terenu i obuku ljudi koji su realizovali prvu žetvu realizovao profesor Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo Čačak. Na površini od oko četiri hektara zasađeno je 60.000 sadnica ljekobilja, a organizovana je i plastenička proizvodnja sadnica.

Rudnik uglja je prošle godine u julu organizovao i manifestaciju Dani lavande sa koje je najavljivan veliki projekat u vezi sa ljekobiljem.

“Izgradićemo parking za automobile, autobuse, izgradićemo ugostiteljske objekte i stvoriti uslovi da naši sugrađani mogu doći, ali ne samo oni već i brojni turisti koji prolaze kroz Pljevlja, a nije ih malo. Puno ih prođe, a niko ne svraća u Pljevlja. Uradićemo sve da imaju gdje da dođu i uživaju i koriste proizvode spravljene od naših biljaka”, rekao je Lekić na Danima lavande, organizovanoj povodom početka prve sjetve eteričnog bilja.

Bonus video: