Zeleno svjetlo za predlog rebalansa Opštine Ulcinj

Opština planira značajno smanjenje naknade za uređenje građevinskog zemljišta

1255 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Ulcinj (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zgrada Opštine Ulcinj (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Predlogom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Opštine Ulcinj za 2024. budžet je planiran na iznos od 16,46 miliona, što je za 0,15 miliona više u odnosu na prvobitni budžetski plan za ovu godinu.

Predlog rebalansa, koji će se pred odbornicima naći na redovnoj sjednici Skupštine opštine (SO) Ulcinj zakazanoj za ponedjeljak, dobio je zeleno svjetlo Ministarstva finansija.

U obrazloženju predloga, iz Sekretarijata za budžet i finansije Opštine Ulcinj, pored ostalog, ocijenili su da je s obzirom na ostvarenje naplata prihoda, kao i izvršenje rashoda do III kvartala tekuće godine u odnosu na plan, neophodno usklađivanje kako na prihodnoj, tako i na rashodnoj strani budžeta.

“U ovom trenutku se procjenjuje da će se pojedine budžetske stavke prihoda manje realizovati dok će se pojedine prekoračiti u odnosu na planirani iznos do kraja godine, te je u skladu sa tom činjenicom potrebno uravnotežiti i budžetske stavke na dio rashoda”, piše u obrazloženju Sekretarijata.

U mišljenju Ministarstva finansija konstatuje se da je u obrazloženju dostavljenog dokumenta navedeno da su osnovni razlozi za donošenje odluke značajno povećanje prvobitno planiranog iznosa sredstava prenesenih iz prethodne godine i smanjenje prihoda od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta a na rashodnoj strani, povećanje izdataka na ime otplate obaveza iz prethodnog perioda i smanjenje kapitalnih izdataka, uglavnom za lokalnu infrastrukturu. Kao jedan od razloga za donošenje odluke, dodaje se, jeste i donošenje odluke o organizaciji i načinu rada lokalne uptave na osnovu koje je utvrđena nova organizacija lokalne uprave i djelokrug njenog rada.

“U ukupno planiranim primicima za 2024, najveće učešće imaju porezi (36,78 odsto) dok u strukturi planiranih izdataka najveće učešće odnosi se na bruto zarade i doprinose na teret poslodavca (21,55 odsto) i transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru(21,05 odsto)”, navodi se u mišljenju Ministarstva.

Ističe se da je rebalansom planirano značajno smanjenje naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

“Kao jedan od razloga za to, navodi se da nadležno Ministarstvo nije dalo saglasnost na novu odluku o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta, kojom je bilo predviđeno povećanje naknade”, ističu u Ministarstvu.

Navode da je budžetski gotovinski deficit Opštine Ulcinj za 2024, planiran u iznosu od 2,89 miliona eura, što čini 17,57 odsto ukupno planiranih primitaka za ovu godinu iako je zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti propisano da taj deficit ne može biti veći od 10 odsto.

Bonus video: