Šinavatra preuzeo dio ostrva Sveti Nikola

Šinavatra je plac od 37 hiljada kvadrata na ostrvu kupio u februaru od Stanka Subotića za 24 miliona eura
336 pregleda 22 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2017. 05:34h

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, od juče je zvanično i vlasnik jugoistočnog dijela ostrva Sveti Nikola, naspram Budve. U katastarskoj evidenciji Uprve za nekretnine uknjižena je firma Global TS Montenegro, čime je realizovan kupoprodajni ugovor, koji je ta firma naturazlovanog Crnogorca, zaključila početkom aprila sa dosadašnjim vlasnikom, firmom San investments, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane.

Najbogatiji Crnogorac, kako je Šinavatru označio Forbs, jer se njegovo bogatstvo procjenjuje na 1,6 milijardi eura, kupio ovaj plac od 37 hiljada kvadrata za 24 miliona eura.

Na uknjiženje se čekalo praktično puna dva mjeseca, jer je ostrvo bilo pod hipotekkom Prve banke, na ime kredita od 20 miliona eura, koliko je Subotić uzeo prije gotovo deceniju od banke Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Jedan od uslova da bi se uknjižila Šinavatrina firma, je bilo da Prva banka upiše takozvanu kaucionu hipoteku. To je hipoteka kojom se obezbjeđuju potraživanja koja bi mogla nastati iz kredita koji se ugovara ili nasljeđuje.

Teret je upisan kao hipoteka drugog reda Prve banke, u iznosu od 15 miliona eura, kako se navodi, „sa zabranom otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti povjerioca i pristankom na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti obezbijeđenog potraživanja“.

Šinavatra je treći vlasnik ostrva u protekle dvije decenije.

Od staromještanskih porodica prije gotovo dvije decenije ostrvo je kupio beogradski biznismen Nenad Đorđević. Međutim, njegovi planovi su se razbili, nakon čega 2007. imovinu za 20 miliona prodaje Subotićevoj kompaniji.

Nakon preuzimanja ostrva, Cane je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomskie krize 2008. osujećena je realizacija jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnja hotela kao i dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara. Zbog nevraćenog kredita Prva banka raspisuje u januru 2009. prvu licitaciju i dio ostrva nudi po cijeni od 28 miliona eura. Nije bilo zainteresovanih, pa licitaciju sa cijenom od 21 miliona ponavljaju u maju 2009.

Crnogorski mediji početkom janura 2010, kada je osnovana firma San investment, objavili su vijest, da je Cane vratio vlasništvo nad ostrvom, time što je i vratio kredit Prvoj banci, ali su hipoteke Prve banke i dalje upisane.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama redovan gost na Svetom Stefanu, s obzirom na to da je u izuzetno dobrim poslovnim i prijateljskim vezama sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, čija je kompanija Adriatic propertis zakupac elitnog hotelskog kompleksa.

Pošto je zbačen 2006, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu, a njegov dolazak u Crnu Goru mediji su odavno povezivali sa bliskim vezama sa liderom DPS Milom Đukanovićem.

Još Skupština da usvoji Plan koji je nacrtao Acov RZUP

Šinavatra će na ostrvu, ukoliko bude usvojen Prostorni plan posebne namjene, koji je izradio Republički zavod za urbanizam Aca Đukanovića, moći da gradi turističke sadržaje i marinu.

Planskim dokumentom koji čeka verifikaciju parlamenta, na ovom dijelu ostrva omogućiće gradnju objekata sa 750 kreveta i marine od 150 vezova.

Ostatak ostrava, u vlasništvu starosjedilaca i nekoliko firmi, ostavljen je kao zelene površine.

Bonus video: