Ana Đukanović založila stan za kredit sinu Edinu

Nova banka odobrila kredit od 150.000 eura. Za hipoteku uzela stan sestre predsjednika države na koji je već upisana hipoteka za tri kredita od ukupno 13,1 milion eura
20914 pregleda 43 komentar(a)
Jedan stan za milionske kredite: Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Jedan stan za milionske kredite: Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.03.2019. 21:55h

Advokat Ana Đukanović, sestra predsjednika države Mila Đukanovića, založila je svoj stan od 214 kvadrata u Podgorici za kredit od 150 hiljada eura, koji je uzeo njen sin biznismen Edin Kolarević.

Kredit je odobrila Nova banka (nekadašnja Azmont banka). Hipoteka te banke na stan na drugom spratu u zgradi „Crolinga“ u podgoričkom naselju Kruševac upisana je prošle sedmice (13. marta) u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Iza Nove banke stoji firma Azmont investments koja gradi luksuzni turistički kompleks Portnovi u Kumboru.

„Upis hipoteke po osnovu založne izjave od 7. marta. Hipotekarni dužnik Ana Đukanović u korist hipotekarnog povjerioca Nova banka korisnik kredita Edin Kolarević u iznosu od 150.000“, piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Kolarević je dužan da kredit vrati u roku od 60 mjeseci, a na stan njegove majke banka je upisala zabranu otuđenja i opterećenja.

Na stanu koji je Đukanovićeva založila za kredit sinu i dalje u katastarskoj evidenciji je upisana hipoteka Zapad banke iz marta prošle godine za tri kredita od ukupno 13,1 milion eura koje je ta banka odobrila sestri predsjednika države.

„Hipoteka I reda u korist Zapad banke i hipoteka II reda u korist OU Calyptra invest od 28. februra 20018. Dužnik Ana Đukanović, dug 880.000 +5.316.675, 51 euro + 7.000.000. Zabrana otuđenja i opterećenja bez saglasnosti povjerilaca, pristanak na neposredno izvršenje bez odlaganja“ i dalje stoji kao teret na stan advokatice.

“Vijesti” su prošle godine objavile informaciju da je sjedište firme OU Calyptra investove firme u Estoniji, a njen kapital je procijenjen na 2,5 hiljada eura. “OU Calyptra invest” prema revizorskom izvještaju Zapad banke za 2017. godinu u toj banci u Podgorici drži 9,6 miliona eura, dok ukupni depoziti u toj banci iznose 20 miliona. Revizor je ovu kompaniju označio kao povezano lice sa Zapad bankom, ali ne i osnov po kojem je povezana. Iza Zapad banke stoji grupa ukrajinskih biznismena.

Zapad banka je na crnogorskom tržištu od marta 2015. godine. Savjet Centralne banke (CBCG) je krajem januara te godine donio odluku o izdavanju dozvole za rad Zapad banci. Zahtjev za odobravanje licence za tu banku podnijela je advokatska kancelarija Ane Đukanović (tada Kolarević).

Pokret za promjene je tražio od CBCG da ispita kako je Zapad banka dala višemilionski kredit Kolarevićevoj uz zalog za stan. Iz te partije su ukazivali na mogući rizik od pranja novca u toj transakciji.

Đukanovićeva je prije uzimanja kredita kod Zapad banke uspjela da izmiri kreditno zaduženje od 200 hiljada eura kod jedne druge banke, koliko je do tada bila upisana hipoteka na stan koji ima u naselju Kruševac.

Inače, riječ je o zgradi u kojoj u prizemlju pet poslovnih prostora od 186, 84, 78, devet i 43 kvadrata ima podgorička kompanija „BB Solar“, partnerska firma Blaža Đukanovića, bratanca Ane Đukanović i sina predsjednika države. Edin Kolarević povezuje se sa firmom „Serzman Incorporated” koja na mjestu bivšeg kampa, na placu od oko 6.800 kvadrata koji se nalazi iznad obalnog puta u Dobroti, izgradilo luksuzno turističko naselje nazvano Dobrota Palazzi.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Kolarević je upisan kao osnivač te firme koja je registovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću i čija je djelatnost izgradnja stambenih i nestambenih objekata

Bonus video: