Račun za struju veći 2,7 odsto, EPCG uvodi tarifne modele

"U namjeri da svoju uslugu unaprijedi i prilagodi potrebama potrošača, EPCG prvi put uvodi pravo kupca na odabir jednog od ponuđenih tarifnih modela snabdijevanja", saopšteno je iz EPCG
19190 pregleda 49 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.02.2019. 16:21h

Osnovna električna energija u Crnoj Gori poskupiće od 1. marta šest odsto što će uvećati račune domaćinstava, koji nastave da koriste osnovni model potrošnje kao, do sada, za 2,7 odsto, potvrđeno je “Vijestima” iz Elektroprivrede, koja je odlučila je da uvede i nekoliko novih tarifnih modela snabdijevanja.

"Na taj način stimuliše se energetska efikasnost i smanjuje budžetsko opterećenje kupaca u zavisnosti od načina potrošnje i povoljnosti paketa kupci biraju tarifni model zaključenjem ugovora”, saopštili su iz EPCG.

Ponuđeni Plavi model podrazumijeva podjelu tarifnih elementa tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje.

"Na taj način, kupcu koji odabere plavi model snabdijevanja, prvih150kWh u višoj i 150kWh u nižoj tarifi cijena će biti jeftinija dva odsto nego do sada.Po evidenciji EPCG trenutno više od 60 odsto mjernih mjesta ima potrošnju manju od 300kWh mjesečno.Ukoliko je potrošnja veća od predviđenih ograničenja svaki dodatni kWh plaća se po uvećanoj cijeni”, naveli su iz EPCG.

Crveni model podrazumijeva istu tarifu svakog dana u sedmici 24h bez obzira na visinu potrošnje električne energije.

“Tarifa ovog modela je niža u odnosu na Osnovni model ukoliko se radi o dominantnoj potrošnji više tarife električne energije u toku dana (07-23h) tj.ukoliko kupac minimalno koristi nižu tarifu”, objasnili su iz EPCG.

Zeleni model podrazumijeva cijenu električne energije iz Osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 euro centi po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora tzv. zelene energije.

“Iskustva iz EU i regiona govore da se za ovaj paket najčešće opredjeljuju društveno odgovorni pojedinci i privredni subjekti”, dodali su iz EPCG.

Cijena električne energije u CG trenutno je 60 odsto od tržišne cijene, kako napominju iz EPCG, a shodno definisanoj zakonskoj normi i ograničenju na promjene, nova cijena u određenim tarifama u prosjeku je uvećana šest odsto.

“Ukoliko kupac ne odabere ni jedan od ponuđenih tarifnih modela automatski se utrošak električne energije obračunava po Osnovnom tarifnom modelu. S obzirom na to da energija predstavlja oko 45 odsto obračuna to znači da će kod Osnovnog modela ukupni račun biti uvećan samo 2,7 odsto”,zaključili su iz EPCG.

Nastaviće da stimulišu redovne platiše računa

Iz kompanije su saopštili da će nastaviti da stimulišu oko 200.000 domaćinstava, članova Zatnog tima, sa popustima od 13 odsto za aktivnu energiju, a nastaviće se i subvencioniranje ranjivih i kupaca definisanih u skladukriterijuma Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Kupci mogu jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni paket a EPCG,uvođenjem ovih modela, pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena i socio-ekonomske situacije,čime će potrošačima omogućiti izbor u cilju racionalnijeg korišćenja električne energije”, naveli su iz EPCG.

Bonus video: