"Staršip" kompanije "SpejsEks" eksplodirao poslije polijetanja

Raketa je lansirana na prvi probni let bez posade sa poligona u Teksasu

32886 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ogromna raketa "Staršip" (Starship) kompanije "SpejsEks" (SpaceX) eksplodirala je danas tokom prvog probnog leta ubrzo poslije polijetanja iz američke savezne države Teksas.

Ta raketa, sa 120 metara dužine, najveća izgrađena ikada do sada, a i s najjačim pogonom, namijenjena je za putovanja na Mjesec i Mars.

Za kompaniju milijardera Ilona Maska veliki je uspjeh već samo to što je raketa uspjela da poleti. Uzrok eksplozije još nije poznat.

Mask je čestitao timovima svoje kompanije i dodao da je prvi probni let, odlagan više puta zbog teškoća, omogućio da se mnogo sazna za pripremu narednog testa koji predviđa kroz nekoliko mjeseci.

Raketa je lansirana na prvi probni let bez posade sa poligona u Teksasu.

"SpejsEks" se nadao da će letjeti u najboljem slučaju 90 minuta.

Međutim, nakon manje od četiri minuta leta gornja faza rakete nije se odvojila od donje i letjelica je eksplodirala.

Uprkos tome, zvaničnici "SpejsEksa" zadovoljni su uspješnim lansiranjem i proglasili su kratku epizodu uspješnim probnim letom.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letjelicu "SpejsEks" za prevoz astronauta na Mjesec krajem 2025. godine. Misija poznata kao "Artemis III" prva je takva misija od završetka programa "Apollo" 1972. godine.

Staršip se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi "Super Heavy", prenosi agencija Rojters.

Zajedno nazvane "Staršip", svemirska letjelica i raketa "Super Heavy" nikad nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko testnih letova same letjelice.

NASA će prevesti astronaute u Mjesečevu orbitu u novembru 2024. pomoću svoje rakete "Space Launch System" (SLS), koja se razvija više od deceniju.

Bonus video: