Japan lansirao napredni satelit za posmatranje Zemlje

Novi unaprijeđeni ALOS-4 je nasljednik sadašnjeg koji je u upotrebi - ALOS-2 i može da posmatra mnogo šire područje

1544 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Japan je danas uspešno lansirao unapređeni satelit zadužen za posmatranje Zemlje i prikupljanje podataka za reagovanje na katastrofe i pravljenje mapa, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAKSA).

U saopštenju se navodi da je raketa H3 poletjela iz svemirskog centra Tanegašima na jugozapadu Japana i uspješno izbacila u orbitu Napredni satelit za posmatranje kopna (ALOS-4), koji je sposoban da nadgleda vojne aktivnosti, poput lansiranja projektila, sa infracrvenim senzorom koji je razvilo Ministarstvo odbrane.

Novi unaprijeđeni ALOS-4 je nasljednik sadašnjeg koji je u upotrebi - ALOS-2 i može da posmatra mnogo šire područje.

ALOS-4
foto: Reuters

Prvi podaci pokazuju da raketa leti kako je planirano, a očekuje se da će JAKSA saopštiti više detalja na konferenciji za novinare kasnije danas. Lansiranje je prvobitno bilo planirano za nedjelju, ali je odloženo zbog lošeg vremena.

JAKSA i njen glavni izvođač Micubiši Hevi Industris (MHI) razvijaju sistem za lansiranje H3 kao nasljednika rakete H-2A, koja bi trebalo da se povuče iz upotrebe nakon još dva leta. MHI će na kraju preuzeti proizvodnju i lansiranje H3 od JAKSA i nada se da će ga učiniti komercijalno održivim smanjenjem troškova lansiranja na oko polovinu od onoga koliko trenutno košta H-2A.

Bonus video: