25 AI Alata koje morate probati: Revolucija koja mijenja svijet

Svijet tehnologije se drastično promijenio od kraja 2022. godine kada je OpenAI lansirao ChatGPT. Iako nije prvi, postao je sinonim za AI. ChatGPT je započeo eru vještačke inteligencije, donoseći promjene koje se neprestano šire i utiču na razne industrije.

11074 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U ovom članku smo probali da identifikujemo 25 ključnih AI alata za koje smatramo da su dosta korisni, što za svakodnevni život, što za posao. Od tekstualne i slikovne generacije do digitalnog marketinga, svaki alat nudi jedinstvene prednosti i mogućnosti.

Uticaj AI alata

Vještačka inteligencija donosi nevjerovatne promjene u svakodnevne procese rada. Alati poput ChatGPT-a omogućavaju brže i efikasnije obavljanje zadataka, oslobađajući vrijeme za kreativnije i strateške zadatke. Profesionalci iz digitalnog marketinga, PR-a, audio i video produkcije, te programiranja, svi izvještavaju o značajnim poboljšanjima u svojim radnim procesima zahvaljujući AI alatima.

Vještačka inteligencija
foto: Shutterstock

Dok neki strahuju da će AI zamijeniti ljudske radnike, mnogi stručnjaci vjeruju da će stvoriti nove prilike. AI će ubrzati svakodnevne zadatke, omogućujući radnicima da se fokusiraju na kreativnije i složenije poslove. Kao što je automobil zamijenio konje, ali je stvorio novu industriju, tako će i AI transformisati trenutna zanimanja i otvoriti nova.

Evo 25 najvažnijih AI alata koji oblikuju budućnost:

Generisanje teksta

ChatGPT - Pionir u generisanju teksta, olakšava komunikaciju i kreativno pisanje. ChatGPT se koristi za automatizaciju odgovora na upite korisnika, stvaranje kreativnih sadržaja i poboljšanje produktivnosti u različitim industrijama.

Jasper - Idealan alat za digitalni marketing i kreiranje sadržaja. Jasper pomaže marketinškim timovima da kreiraju privlačne tekstove, blogove i postove na društvenim mrežama s lakoćom. Služi takože i za generisanje blogova a može i da analizira baze znanja i na osnovu njih kreira potreban sadržaj.

Copy.ai - Automatizacija i kreiranje marketinških tekstova. Ovaj alat koristi napredne algoritme za generiranje kreativnih i učinkovitih marketinških kampanja.

Generisanje slika

DALL-E - Generiše zapanjujuće slike iz tekstualnih opisa. Ovaj alat omogućava umjetnicima i dizajnerima da brzo kreiraju vizualne koncepte i prototipove, čime se štedi vrijeme i resursi.

MidJourney - Generiše visoko kvalitetna umjetnička djela. MidJourney omogućava umjetnicima da istražuju nove stilove i tehnike uz pomoć ovog alata.

Dizajn i vizuelizacija

Canva AI - Poboljšava dizajn uz pomoć AI alata. Canva AI nudi širok spektar alata i šablona koji olakšavaju stvaranje profesionalnih dizajna čak i za početnike.

Looka - Pomaže u dizajniranju logotipa koristeći AI. Looka omogućava korisnicima da brzo i jednostavno kreiraju profesionalne logotipe za svoje brendove.

Fotor - Alat za uređivanje fotografija sa AI podrškom. Fotor nudi širok spektar funkcija za uređivanje i poboljšanje kvaliteta fotografija.

Designify - Poboljšava kvalitet dizajna. Designify koristi AI za automatsku optimizaciju i poboljšanje dizajnerskih elemenata.

Video produkcija

Synthesia - Kreira realistične video prezentacije. Synthesia je idealan za kreiranje edukativnih i promotivnih videa s minimalnim naporom.

Runway - Alat za video produkciju sa AI podrškom. Runway omogućava brzu i jednostavnu obradu video materijala uz pomoć naprednih AI funkcija.

Lumen5 - Automatizuje kreiranje video sadržaja za društvene mreže. Lumen5 koristi AI za pretvaranje blogova i članaka u zanimljive video zapise.

Descript - Poboljšava audio i video montažu. Descript omogućava korisnicima da lako uređuju audio i video zapise koristeći tekstualne transkripte.

Pictory - Kreira marketinške video zapise. Pictory pomaže korisnicima da jednostavno kreiraju kratke video reklame koje privlače pažnju.

Veed.io - Alat za online video montažu. Veed.io omogućava jednostavno uređivanje i kreiranje video zapisa sa različitim efektima i filterima.

Audio produkcija

Soundraw - Generiše muziku prilagođenu korisničkim potrebama. Soundraw omogućava muzičarima i producentima da brzo kreiraju originalne kompozicije.

Play.ht - Pretvara tekst u govor visokog kvaliteta. Play.ht koristi napredne algoritme za generisanje prirodnog govora iz tekstualnih inputa.

Krisp - Uklanja šumove u pozadini tokom poziva. Krisp poboljšava kvalitet zvuka tijekom online sastanaka i poziva uklanjanjem pozadinskih šumova.

Chatbotovi i komunikacija

Chatfuel - Omogućava kreiranje AI chatbota za bolje korisničko iskustvo. Chatfuel se koristi za izradu interaktivnih i prilagodljivih chatbotova za različite potrebe.

BotStar - Alat za izradu naprednih chatbota. BotStar omogućava kreiranje složenih botova sa višestrukim funkcionalnostima za različite platforme.

Transkripcija i Produktivnost

Otter.ai - Transkribuje razgovore u realnom vremenu. Otter.ai je koristan alat za novinare, studente i profesionalce koji trebaju brzu i tačnu transkripciju razgovora.

Remove.bg - Uklanja pozadine sa slika. Ovaj alat je idealan za brzo i precizno uklanjanje pozadina sa fotografija, olakšavajući rad dizajnerima.

Prezentacija

Tome - Automatizuje proces kreiranja prezentacija. Tome koristi AI za stvaranje uvjerljivih priča i prezentacija koje angažiraju publiku. Odličan za prodajne timove

Beautiful.ai - Generiše profesionalne prezentacije. Ovaj alat koristi AI za automatsko kreiranje privlačnih i efektnih prezentacija.

Istraživanje i razvoj

DeepMind - Fokusiran na napredna istraživanja i razvoj. Google-ov DeepMind je poznat po svojim doprinosima u medicini, energetici i drugim oblastima kroz korištenje napredne vještačke inteligencije.

Zaključak

AI alati su ovdje da ostanu, iako izazivaju strahove i etička pitanja, njihov potencijal za pozitivne promjene je ogroman. Ključ je u prilagođavanju i prihvatanju novih tehnologija kako bi se iskoristile sve njihove prednosti.

Bonus video: