Svemirska letjelica na putu ka bezopasnom asteroidu kojeg je NASA namjerno udarila

Raketa "Falcon" privatne kompanije "SpaceX" ponijela je "Heru" i sat kasnije, aplauz se prolomio u u Njemačkoj kada se letjelica odvojila od gornjeg stepena rakete i "javila kući da je sve u redu"

6960 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svemirska letjelica poletjela je danas iz Kejp Kanaverala, na Floridi, SAD, da bi istražila posljedice jednog namjernog sudara u svemiru.

Svemirska sonda "Hera" Evropske svemirske agencije odletjela je na dvogodišnje putovanje do malog, bezopasnog asteroida kojeg je NASA namjerno udarila letjelicom prije dvije godine u "generalnoj probi" za dan kada bi neki "kamen iz svemira" zaprijetio Zemlji. To je drugi dio testa planetarne odbrane koja bi jednog dana mogla pomoći u spasavanju planete.

Raketa "Falcon" privatne kompanije "SpaceX" ponijela je "Heru" i sat kasnije, aplauz se prolomio u u Njemačkoj kada se letjelica odvojila od gornjeg stepena rakete i "javila kući da je sve u redu".

Udarac letjelice NASA-e "Dart" 2022. godine skratio je orbitu "Dimorfosa" oko njegovog većeg saputnika, pokazujući da, ako se opasna stijena krene ka Zemlji, postoji šansa da se dovoljno ranije skrene s kursa.

Naučnici su željni da izbliza ispitaju posljedice tog sudara da bi tačno znali koliko je "Dart" bio efikasan i koje promjene procedure bi mogle biti potrebne da bi se Zemlja zaštitila od asteroida.

Istraživači žele da saznaju da li je "Dart" (skraćenica za Double Asteroid Redirection Test napravio krater ili je možda dramatičnije preoblikovao asteroid od svega 150 metara.

Sudar s "Dartom" je razasuo krhotine asteroida Dimorfosa, čak i kamene gromade koje su dodale zamah sudaru. Trag krhotina se mjesecima protezao više od 10.000 kilometara u svemir.

Neke gromade i drugi ostaci još bi mogli biti oko asteroida, što je potencijalna opasnost za "Heru".

Evropski zvaničnici opisuju njenu misiju koja košta 363 miliona eura kao "istragu mjesta nesreće".

Noseći desetak naučnih instrumenata, mala "Hera", veličine automobila, moraće da prođe pored Marsa 2025. da bi brzinu pojačala pomoću njegove gravitacije, a do Dimorfosa će stići do kraja 2026.

Dimorfos je "mjesec" Didimosa (na grčkom: blizanac), asteroida koji se brzo okreće i pet puta je veći od Dimorfosa. Kada "Hera" stigne do njih, asteroidi će biti 195 miliona kilometara daleko od Zemlje.

"Hera" će pokušati da uđe u orbitu oko tog stjenovitog para, pri čemu će se razdaljina preleta postepeno smanjivati sa 30 kilometara na svega jedan kilometar od njih. Letjelica će posmatrati najmanje šest mjeseci da bi utvrdila masu, oblik i sastav, kao i orbitu Dimorfosa oko Didimosa.

Prije sudara od pre dve godine, Dimorfos je kružio oko svog većeg saputnika sa udaljenosti od svega 1.189 metara. Naučnici smatraju da je orbita sada pravilnija i ovalnog oblika, te da se "mjesec" možda čak i prevrće.

Jedan od zadataka je i da se utvrdi da li je Didimos zaista "roditelj" malog Dimorfosa.

U tom poduhvatu će dvije sonde veličine kutije za cipele pokušati da slete na Dimorfos kada završe istraživanje odozgo. Ako se taj mesec prevrće, to će biti komplikovan poduhvat. Planira se i da "Hera" završi svoju misiju slijetanjem, ali na veći Didimos.

Nijedan od tad dva asteroida ne predstavlja prijetnju Zemlji. Zato je NASA odabrala taj par za prvu probu u istoriji namernog sudara s asteroidom.

Asteroidi su ostaci od formiranja Sunčevog sistema prije 4,6 milijardi godina. Prvenstveno oko Sunca kruže između Marsa i Jupitera što se naziva "Glavni asteroidni pojas", gdje ih je na milione. Oni prilaze bliže Zemlji tek kada ih neki sudar izbaci iz tog pojasa.

NASA je utvrdila da je realtivno blizu Zemlje više od 36.000 tijela. Skoro sva su asteroidi, ali su neka komete. Više od 2.400 smatra se potencijalno opasnim za Zemlju.

Bonus video: