Španski naučnici: Kolumbo je bio sefardski Jevrejin iz zapadne Evrope

Mnogi istoričari su doveli u pitanje tradicionalnu teoriju da je Kolumbo došao iz Đenove u Italiji

5707 pregleda 5 komentar(a)
Radnici u Meksiko Sitiju čiste Kolumbovu statuu, Foto: Reuters
Radnici u Meksiko Sitiju čiste Kolumbovu statuu, Foto: Reuters

Istraživač iz 15. vijeka Kristofer Kolumbo bio je sefardski Jevrejin iz zapadne Evrope, saopštili su španski naučnici u subotu, nakon što su koristili DNK analizu da bi se pozabavili vjekovnom misterijom, prenosi agencija Rojters.

Nekoliko zemalja raspravljalo je o porijeklu i konačnom mjestu sahrane ličnosti koja je vodila ekspedicije koje je finansirala Španija od 1490-ih pa nadalje, otvarajući put evropskom osvajanju Amerike.

Mnogi istoričari su doveli u pitanje tradicionalnu teoriju da je Kolumbo došao iz Đenove u Italiji.

Druge teorije se kreću od toga da je španski Jevrejin ili Grk, Baskijac, Portugalac ili Britanac.

Da bi riješili misteriju, istraživači su sproveli 22-godišnju istragu, koju je vodio forenzički stručnjak Migel Lorente, testiranjem sićušnih uzoraka ostataka zakopanih u katedrali u Sevilji, koju su tamošnje vlasti dugo označavale kao posljednje počivalište Kolumba, iako su postojale drugačije tvrdnje.

Uporedili su ih sa onima poznatih rođaka i potomaka, a njihovi nalazi su objavljeni u dokumentarcu pod naslovom "Kolumbova DNK: Pravo porijeklo" na španskom nacionalnom emiteru TVE u subotu.

"Imamo DNK od Kristofera Kolumba, vrlo djelimičan, ali dovoljan. Imamo DNK od Hernanda Kolona, njegovog sina", rekao je Lorente u programu.

"I u oba Y hromozoma (muški) i u mitohondrijalnoj DNK (koju prenosi majka) Hernanda postoje osobine kompatibilne sa jevrejskim porijeklom", kazao je Lorente.

U Španiji je živjelo oko 300.000 Jevreja prije nego što su "katolički kraljevi", Izabela i Ferdinand, naredili Jevrejima i muslimanima da pređu u katoličku vjeru ili napuste zemlju.

Mnogi su se naselili širom svijeta.

Riječ sefardski dolazi od Sefarada, ili Španije na hebrejskom.

Nakon analize 25 mogućih mjesta, Lorente je rekao da je jedino moguće reći da je Kolumbo rođen u zapadnoj Evropi.

Lorente je u četvrtak rekao da su potvrdili prethodne teorije da su ostaci u seviljskoj katedrali pripadali Kolumbu.

Istraživanje o Kolumbovoj nacionalnosti bilo je komplikovano brojnim faktorima, uključujući veliku količinu podataka.

Ali "ishod je skoro apsolutno pouzdan", rekao je Lorente.

Kolumbo je umro u Valjadolidu u Španiji 1506. godine, ali je želio da bude sahranjen na ostrvu Hispanjola koje danas dijele Dominikanska Republika i Haiti.

Njegovi ostaci su tamo odnijeti 1542. godine, zatim prebačeni na Kubu 1795. godine, a zatim, kako se dugo mislilo u Španiji, u Sevilju 1898. godine.

Bonus video: