SNP Kotor: Opozicija da podrži našu manjinsku vlast ako želi razvlašćenje DPS-a

Iz kotorskog SNP-a su naglasili da je predlog zasnovan na tome da su takav model predlagali upravo predstavnici opozicije
107 pregleda 39 komentar(a)
Branko Baćo Ivanović, Foto: SNP Kotor
Branko Baćo Ivanović, Foto: SNP Kotor
Ažurirano: 21.12.2016. 13:53h

Kotorski SNP je i pismeno dostavio ostalim opozicionim partijama, Demokratama, SDP, URA i DF predlog o formiranju nove vlasti u Kotoru.

"Polazeći od činjenice da je potrebno preduzeti korake za što brže formiranje nove vlasti i uzimajući u obzir sve do sada iznijete predloge i modele, kako na državnom nivou i u drugim opštinama, tako i u Kotoru, predlažemo vam model kojim će taj cilj u najkraćem mogućem roku biti ostvaren, a to je da manjinski podržite SNP prilikom formiranja vlasti u Kotoru, čime bi ravlašćivanje DPS bilo odmah realizovano", navodi se u dopisu SNP-a.

Iz kotorskog SNP-a su naglasili da je predlog zasnovan na tome da su takav model predlagali upravo predstavnici opozicije.

"Podsjećajući da je ključna odrednica na kojoj je zasnovan naš predlog ono što je bila jedina tema od strane vaših političkih subjekata tokom svih sastanaka i što je upravo s vaše strane definisano kao ključni cilj i prioritet svh prioriteta, a to je razvlašćivanje DPS", navode u SNP-u.

Tri tačke koje su u SNP-u ponudili ostatku opozicije:

  • Podršku predlaganju i izboru kandidata SNP na političke funkcije, i to funkciju predsjednika opštine i predsjednika Skupštine opštine,
  • Ostvarivanje kontrolne funkcije od strane Vaših subjekata kroz Skupštinu opštine i upravne odbore,
  • Ostvarivanje principa potpune depolitizacije lokalne uprave na način što će se na funkcije u lokalnoj upravi na konkursima koje predvidja zakon birati kandidati sa najboljim karakteristikama, te da neće biti kriterijum partijska pripadnost niti lično onanastvo već znanje, stručni kredibilitet, dosadašnje iskustvo i ostvareni rezultati

U SNP-u su podsjetili da je jedan od njihvoh ključnih principa depolitizacija upravo naglašena zbog činjenice, "da je izbor partijskih kadrova bez obzira na stručnost dovela do lošeg stanja lokalne uprave i uspostavila sistem političke diskriminacije prilikom zapošljavanja , te da funkcije na koje se izbor po zakonu vrši konkursom ne mogu biti dijeljene putem koalicionih sporazuma, a da se zakon ne prekrši i ne sprovede politička diskriminacija".

Sastanak kotorske opozicije 16. decembra, upravo je prekinut nakon što je SNP dao ovakav predlog. Predstavnici opozicije trtažili su tada da im SNP pismenim putem pošalje ponudu.

Bonus video: