Mandić pozvao opoziciju da kroz proteste smijene Vladu

Knežević je kazao da je sinoć htio da napusti skupštinu, ali da mu to nijesu dozvolile kolege iz poslaničkog kluba
123 pregleda 0 komentar(a)
Mandić, Medojević i Radulović, Foto: Boris Pejović
Mandić, Medojević i Radulović, Foto: Boris Pejović

Član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je opoziciju da kroz vaninstitucionalnu borbu i proteste smijene Vladu i stvore uslove za organizovanje fer i demokratskih izbora. On je poručio da će večeras u 18 časova DF organizovati proteste ispred Skupštine i u Beranama, Pljevljima, Budvi, Nikšiću i Herceg Novom. Mandić je kazao da očekuje saradnju sa stranačkim liderima opozicije „sa kojima smo imali polemike i različite stavove“.

„DF pruža ruku svim opozicionim strankama, medijima i NVO da zajedno radimo. Da ostavimo iza nas ono što je bilo loše i okrenemo se onom što nas spaja. Mi vjerujemo da se opozicija može objediniti oko jedne stvari a to je da budemo svi zajedno, oborimo Vladu vaninstitucionalnom metodama i uspostavimo vlast koja će pripremiti prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori“, rekao je Mandić navodeći da je interes građana iznad ličnih interesa.

„Posebno želimo da pozovemo klijente Atlas banke, njih 70 hiljada, da se za svoja prava i novac koji im je neko oteo izbore tako što će biti sa nama“

Mandić je rekao da je odluka Ustavnog suda kojom su oslobođenio Medojević i Knežević pokazala da se isplati borba protiv režima i nepristajanje na protivustavne odluke.

„Da smo pristali da Milan Knežević ode u zatvor i da Nebojša Medojević bude obični zatvorenik a ne da štrajkuje glađu o ovoj se temi ne bi na ovaj način raspravljalo. Ovo je mala ali vepoma važna pobjeda za sve građane. Pokazali smo otporom i snagom da možemo da dođemo do riješenja od interesa za sve građane“, rekao je on.

Mandić je kazao da je hapšenje Medojeviića pokazalo da u crnogorskom pravosuđu ne postoje slobodni ljudi nego „izvršioci naredbi Mila Đukanovića i Duška Markovića“. On je rekao da će iz pravosuđa biti udaljeni oni koji su svojim potpisima na odluke Apelacionog i Višeg poslanike slali u zatvor.

Knežević je rekao da se radi o maloj ali važnoj pobjedi jer su poslanici DF-a potvrili da su Apelacioni i Viši sud pogazili Ustav i zakone. On je rekao da ide čitav slučaj ide direktno na odgovornost Duška Markovića koji je 2009. godine kao ministar pravde branio ZKP protiv koga je opoizicija glasala.

„Pokazali smo da su promjene moguće a da je pravda spora ali dostižna. Crnogorsko pravosuđe je potpuno trulo i ko zakorači preko njegovih vrata pada u ambise besudnosti, beznađa i ličnih sujeta“, rekao je on i pohvalio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića zbog truda da se riješi politička kriza.

Knežević je kazao da je sinoć htio da napusti skupštinu ali da mu to nijesu dozvolile kolege iz poslaničkog kluba.

„Sinoć sam dobo nagon da napustim skupštinu jer nisam mogao da gledam prenos utakmice Crvena zvezda i PSŽ. Da nije biko kolega ja bih izašao jer samo direktni prenosi Crvene zvezde me mogu izvesti napolje“, rekao je on.

Bonus video: