Nikšić: Demos traži da se ispita zapošljavanje u Parking servisu

U saopštenju Demosa se ističe da je inspektorka u dostavljenom obavještenju o inspekcijskom nadzoru između ostalog navela da javno oglašavanje prilikom prijema radnika kod poslodavca
58 pregleda 4 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.08.2016. 13:39h

Opštinski odbor nikšićkog Demosa podnio je inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u “Parking servisu” u vezi sa nezakonitim prijemom radnika u pomenutim društvu čiji je osnivač Opština Nikšić. Od inspektorke Tamare Govedarice dobili su odgovor da je inspekcijski nadzor izvršen i da nijesu utvrđene nepravilnosti u zapošljavanju u ovom društvu. Pravni tim Demosa, u saopštenju za javnost, ističe, da je inspektorka zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i ne preduzimanjem zakonom predviđenih mjera, grubo zloupotrijebila službeni položaj pa traže da se inspekcijski nadzor kod “Parking servisa” ponovi.

U saopštenju Demosa se ističe da je inspektorka u dostavljenom obavještenju o inspekcijskom nadzoru između ostalog navela da javno oglašavanje prilikom prijema radnika kod poslodavca, pa i u javnim preduzećima i ustanovama čiji su osnivači država i opštine, nije potrebno i da je “u sadašnjim pravnim okvirima postupak zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca sveden na pregovaranje radnika i poslodavca”.

“Za inspektorku rada nijesu potrebni ni Zavod za zapošljavanje ni opšti ni posebni uslovi koje jedno lice mora ispunjavati da bi zasnovalo radni odnos, niti je po njoj proces zapošljavanja javni interes. Isto tako inspektorka se ne poziva u svom obraćanju ni na Zakon o radu koji govori o obavezi prijavljivanja slobodnih radnih mjesta od strane poslodavaca”, stoji u saopštenju Demosa.

Oni u saopštenju podsjećaju da je Zakonom o zapošljavanju poslodavac dužan da Zavodu prijavi slobodna radna mjesta, a da mu je, ukoliko to ne uradi, zaprijećeno kaznom od 500 do 2.000 eura, dok odgovornom licu, u pomenutom slučaju direktoru “Parking servisa” slijedi kazna od 100 do 2.000 eura . Isto tako, podsjećaju u Demosu, Zavod je dužan da slobodno radno mjesto poslodavca oglasi na oglasnoj table, iinternet stranici Zavoda i u medijima, kao i da je poslodavac dužan da Zavod obavijesti o zasnivanju radnog odnosa sa nezaposlenim licem u roku od pet dana od dana zasnivanja radnog odnosa, a ukoliko to ne uradi slijede novčane kazne.

“Inspektorka rada je isključivo, a pri tom nestručno i selektivno crpila iz Pravnog stava Vrhovnog suda Crne Gore i koristila samo onaj dio teksta koji joj je odgovarao kako bi kontrolisanog subjekta abolirala od odgovornosti, a pri tome ga ne citirajući već ga nekorektno koristeći kao svoj stav”, stoji u saopštenju za javnost.

Prilikom podnošenje prijave iz Demosa su isticali da je od 14 radnika, koliko ih je zaposleno u nikšićkom “Parkin servisu”, samo zadirektor Mirko Perović zaposlen u skladu sa zakonom o radu.

Bonus video: