SDP Budva: Investitor u Buljarici predizborna fatamorgana

"Naravno, produbljivanje podjela, favorizovanje pojedinaca, a pogotovo žurba u donošenju najnovijih odluka, nemaju za cilj ništa drugo, već predstavljaju samo pokušaj poboljšanja rejtinga vladajuće partije, kojoj su predizborne prognoze u ovoj sredini više nego sumorne", dodala je članica predsjedništva OO SDP Budva
188 pregleda 3 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Buljarica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2016. 11:30h

Iako je Buljarica planirana kao prostor od javnog intereresa namijenjen visokom turizmu, iznenadnim predlogom za usvajanje DUP-a Buljarica, možda ipak postaje nešto drugo, izjavila je članica predsjedništva SDP Budve, Nataša Malovrazić.

Ona je napomenula da je Katarska kompanija (CDC International), sa sjedištem u Dohi, bila zainteresovana za projekat Buljarice koji se "prema saznanjima prostire na 11.000.000 metara kvadratnih koji obuhvata od Lučica do Kraljičine plaže (Perčina)", međutim da se nešto u međuvremenu promijenilo, jer je Vlada odlučila da da saglasnost na DUP Buljarica i, koji je u izradi već punih 8 godina...

Malovrazić zato izražava čuđenje jer se uprvo ovaj dokument kosi sa gore pomenutim projektom, pa čak i sa stavom obrađivača PPPN za obalno područje.

"Posebno čudi što je nadležni državni organ, poslije dužeg odlaganja i premišljanja, upravo sada odlučio da izda saglasnost na ovaj DUP i pored činjenice da se prostor koji on zahvata (oko 110 ha) funkcionalno tretira potpuno izolovano od okruženja, sa namjenom i saobraćajnim rješenjima koja narušavaju koncept iz važećih planova višeg reda, kao i da je u pogledu namjene prostora i predviđenih kapaciteta, ovo plansko rješenje u suprotnosti i sa u međuvremenu donešenim propisima", kazala je Malovrazić.

Ona je dodala da se može reći i da je to u interesu građana "ali samo nekih".

"Uz one koji su godinama bili uskraćeni za rješavanje osnovnih stambenih, infrastrukturnih i socijalnih potreba (posljednji planski dokument za ovo područje datira još iz 1984.g.), ovdje je ipak prevashodno riječ o zadovoljavanju potreba onih povlašćenih kojima se omogućuje valorizacija imovine, u mjeri da ih neće mnogo zanimati sudbina svih drugih, van granica zahvata ovog DUP-a, koje možda čeka eksproprijacija imovine i raseljavanje. Sve i da ne dođe do eksproprijacije, ostalim vlasnicima (van obuhvata DUP-a Buljarica I) zemlja će ostati trajno urbanistički "zarobljena", jer neće na njoj moći da grade, a naravno niko im neće ni otkupiti zemlju koja se u Katastru nepokretnosti vodi kao njiva, pašnjak ili šuma. Time se nepotrebno i neopravdano dodatno produbljuju podjele među vlasnicima privatnih nepokretnosti u Buljarici, čime se širom otvaraju vrata za trgovinu i mešetarenje raznoraznim agentima, zastupnicima i advokatima", kazala je Malovrazić.

"Naravno, produbljivanje podjela, favorizovanje pojedinaca, a pogotovo žurba u donošenju najnovijih odluka, nemaju za cilj ništa drugo, već predstavljaju samo pokušaj poboljšanja rejtinga vladajuće partije, kojoj su predizborne prognoze u ovoj sredini više nego sumorne", dodala je članica predsjedništva OO SDP Budva.

Ona dodja i da se postavlja pitanje "da li investitor, u ovakvim okolnostima, uopšte postoji?! Da li je i ovo još jedna predizborna fatamorgana?! Bilo kako bilo, bojim se da ćemo na "pravu" valorizaciju Buljarice, morati još malo sačekati, nažalost".

Bonus video: