Zašto RTCG ignoriše Limenku, Marovića, hapšenje konzula..?

“Tako građani koji prate samo RTCG ostaju uskraćeni za pravu sliku šta se desilo,” navodi Radović
67 pregleda 3 komentar(a)
Milan Radović Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Milan Radović Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.07.2016. 13:43h

Savjet RTCG će narednih mjeseci raspravljati o objektivnosti i kvalitetu Informativnog programa javnog servisa, rekao je “Vijestima” član Savjeta Milan Radović (Građanska alijansa).

Time je prihvaćena njegova inicijativa da se na prvoj sjednici tog tijela, zakazanoj za 26.jul, raspravlja o Informativnom programu javnog servisa.

“Predlažem da prva tačka bude analiza informativnog programa. Nesporno je da je ostvaren značajan napredak kada je u pitanju ovaj program i to se ogleda prije svega u tome da sada sve veći broj strana dobija prostor. Međutim, treba ići korak dalje u cilju postizanja adekvatnog i očekivanog informativnog programa,” naveo je Radović u inicijativi upućenoj u petak članovima Savjeta, od kojih traži da se izjasne u vezi sa ovim povodom.

Radovića zabrinjava, kako je objasnio, što RTCG ne izvještava o slučajevima “Limenka” Patricija Pobrić, hapšenje konzula, izostanak emisije o tome da je “drugi čovjek vladajuće partije” (Svetozar Marović) priznao da je šef organizovane kriminalne grupe.

“Tako građani koji prate samo RTCG ostaju uskraćeni za pravu sliku šta se desilo,” navodi Radović.

On je juče rekao “Vijestima” da su predsjednik i potpredsjednik Savjeta potvrdno odgovorili, što je dovoljno da to uđe u dnevni red. To će ubuduće biti redovna aktivnost, prenosi Radović.

Član Savjeta je u inicijativi naveo da je “u osetljivom periodu sa dovoljnom vremenskom distancom, neophodno da se analizira da li je informativa na visini očekivanja i da li uključuje sve bitne događaje”.

Njegov kolega, predsjednik koalicije NVO “Saradnjom do cilja” Goran Đurović rekao je da su “sve inicijative populističkog i ograničenog karaktera dok se ne prihvati njegov predlog da se generalni direktor Rade Vojvodić oroči do 1. jula 2017. da digne rejting gledanosti javnog servisa na prvo mjesto ili da u suprotnom bude smijenjen”.

Direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović podnijela je sredinom aprila ostavku, kao i urednica informativnog programa Aleksandra Pavićević i šefica deska Vesna Terić. Ostavka Rutovićeve je bila preduslov za potpisivanje Sporazuma o slobodnim izborima. Vojvodić je zatim imenovao Andrijanu Kadija, za vršioca dužnosti direktora Televizije, a ona je izabrala Aleksandra Mirkovića za v.d. urednika Prvog programa i Ljiljanu Savić za v.d. urednika Informativnog programa, dok je novinar Damir Ramović v.d. šefa Deska TVCG.

Da se priča ko prima platu, a ne dolazi

“Radović nije rekao ništa novo jer na to ukazujemo godinama. Ako je zaista počeo da pokazuje interesovanje za suštinske promjene, neka konačno podrži moju inicijativu.Sve ostalo mi liči na još jednu trgovinu”, kaže Đurović. Radović, međutim, negira da postoji “trgovina”, navodeći da je on podržao inicijativu Đurovića.“

Rekao sam da ću je podržati ukoliko je ne uslovljava samo informativnim programom, već da je proširi unapređenjem programa na jezicima manjina, obrazovnog programa, programa za invalide kao i sumnjama da jedan dio zaposlenih ne dolazi na posao, već samo prima platu”, kaže Radović.

Bonus video: