Danilović: Leks specijalis od danas zvanično funkcioniše

Danilović je, na konferenciji za novinare, kazao da su SDP, Demos i URA dostavile listu za učešće opozicionih predstavnika „po dubini“
54 pregleda 3 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Luka Zeković
Goran Danilović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.06.2016. 15:56h

Vlada je usvojila listu koju su tri opozicione partije Demos, SDP i URA dostavili za učešće njihovihpredstavnika u vlasti na državnom i lokalnom nivou.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je da će od danas neki opozicioni predstavnci biti na novim radnim mjestima, a kompletno od ponedjeljka.

"Leks specijalis danas počinje da funkcioniše u kontroli po dubini. Usvojena je lista koju su dostavili koju su dostavile tri opozcione stranke. To su pomoćnička mjesta u ministarstvima,mjesta za direktore preduzeća i članst6vbwa u bordovima direktora. Riješen je dio učešća na lokalnom nivou, jer je usvojena lista za svaku od opština gdje je opozicija imala imala kandidate u sekretarijatima za finansije. Do sljedeće sjednice Vlade ostaje da dogovorimo upravne odbore", kazao je Danilović.

Opozicioni ministar je objasnio da je ostalo na Vladi nekoliko nerazriješenih problema, te da je to na nivou političkog dijaloga.

"Različito tumačimo leks sdecijalis.Ne misli mda će to imati imati trajni nesporazum, jer se više radi o o tehbičkim detaljima koje treba završiti što prije kao bi na sledećoj sjednci Vlade imali kompletnu opozicionu ekipu kontrolora na različitim novoima", kazao je Danilović.

Opozicioni ministri su danas prvi put učestvovali u radu sjednice najvećeg organa izvršne vlasti. Danilović je kazao da su tražili i da se sagleda mogućnost do naredne sjednice da se izmijeni poslovnik o radu Vlade kako bi određene tačke dnevnog reda bile otvorene za javnost.

"Da li ćemo naići na razumijevanjhe većine vidjećemo. Sve tačke ne moraju biti zatvorene za javnost:Smatramo da zbog sastava Vlade pojedine sjednice valja otvoriti za javnost.To iz razloga kako bi se u kontekstu vraćanja povjerenja i fer uslova za slobodne izbore javnost uključila u rad ključnog izvršnog organa", objasnio je Danilović.

Osim njega, opozicioni ministri u Vladi su Raško Konjević (finansije), Boris Marić (rada i socijalnog staranja), Milenko Popović (poljoprivreda i ruralni razvoj) i potpredsjednik Vlade Milorad Vujović.

Bonus video: