Uslovi su odlazak Krivokapića i Rutović

DPS obećao opoziciji da će Rutović dati ostavku uoči potpisivanja, Lekić traži da ona ode i prije
53 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2016. 05:16h

Da bi Sporazum o uslovima za fer izbore bio potpisan, opozicija zahtijeva još samo da direktorka RTCG Radojka Rutović podnese ostavku, što im je, prema saznanjima “Vijesti”, DPS "čvrsto obećao".

DPS je opozicionom bloku SDP, URA i Demos obećao da će Rutović podnijeti ostavku neposredno pred potpisivanje sporazuma, a lider Demosa Miodrag Lekić je zahtijevao da ona to učini to što prije.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je juče kazao da je dokument spreman, a da li će on biti aktiviran ili ne zavisi da li će biti ostavke u Javnom servisu.

Više izvora “Vijesti” bliskih pregovorima kazali su da DPS insistira da prije potpisivanja sporazuma Krivokapić podnese ostavku na mjesto predsjednika parlamenta. Prema nezvaničnim informacijama, namjera lidera SDP-a je da ostavku podnese nakon što se dokument potpiše i u parlamentu usvoji leks specijalis neophodan za njegovu primjenu.

Iz DPS-a su juče saopštili da potpisivanje sporazuma ne odgovara Krivokapiću jer želi da zadrži svoju funkciju. Premijer Milo Đukanović je poručio da izjave iz opozicije “kojima se svakodnevno ponavljaju stari ili postavljaju novi uslovi pokazuju strah od sporazuma i preuzimanja dijela odgovornosti”.

Prema saznanjima “Vijesti”, Pozitivna Crna Gora u Vladi neće biti kao predstavnik opozicije, odnosno nije u opozicionom dijelu sporazumu, već DPS reguliše šta će sa učešćem Pozitivne.

To je juče nagovijestio i Lekić, koji je kazao da je izvjesno da Pozitivna neće biti dio opozicionog tima, ako dođe do sporazuma. Lekić je naveo da je to direktna i logična posljedica izbora Pozitivne da spriječi pad 40 vlade, glasajući za povjerenje, čime je ta stranka postala formalni i suštinski dio vladine većine u parlamentu.

Potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić saopštila je da je Lekić “riješio da sve funkcije u Đukanovićevoj Vladi prigrabi za sebe i odlazećeg predsjednika parlamenta”.

Izvjesno je i da će predstavnici opozicije odustati od odlaganja izbora u Tivtu. Krivokapić je juče zvanično rekao da izbori mogu biti ili 17. aprila, za kada su zakazani, ili u oktobru zajedno sa parlamentarnim. On je dodao i da su neke partije ostavile na svojim organima odluku da zbog Tivta možda ne potpišu sporazum.

Osim Demosa, URA i SDP-a, gotovo izvjesno je i da će SNP potpisati sporazum. Đukanović je ranije opoziciji ponudio potpredsjedničko mjesto u Vladi, čelne pozicije u ministarstvima finansija, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, te pomoćnička u ministarstvima prosvjete i zdravlja.

Predstavnici opozicije će kontrolisati Zavod za zapošljavanje, Fond rada, zdravstva, Investiciono-razvojnog fonda, direkcije za javne radove, saobraćaj, razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i uprave za nekretnine, carine, poresku, za inspekcijske poslove, za šume.

Prihvaćeno je i da opozicija predlaže generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, kao i da povrede izbornog prava budu u nadležnosti Specijalnog tužilaštva. Krajnji rok za potpisivanje sporazuma, prema Lekićevim riječima je 9. april.

Bonus video: