MANS: Agencija za sprječavanje korupcije pala na svakom koraku

Prema riječima Maraša, direktor Agencije Sreten Radonjić ne umije, niti zna da radi svoj posao
68 pregleda 10 komentar(a)
panel, Cemi, MANS, Foto: Savo Prelević
panel, Cemi, MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2016. 14:32h

Agenciji za sprječavanje korupcije je dato previše vremena i pala je na svakom koraku, ključnih rezultata nema i neće ih biti, ocijenio je Vuk Maraš iz MANS-a.

Učesnici panela “Agencija za sprječavanje korupcije – da li smo spremni?” saglasni su da su izbori test za Agenciju, ali u Institutu alternativa sumnjaju da će uspjeti sa tim izazovom da se izbore.

“Agencija razumije, ali je razočarana negativnim očekivanjima,” kazala je pomoćnica direktora Agencije, Svetlana Rajković.

Raković je priznala da se na transparetnosti Agencije mora raditi.

Prema riječima Maraša, direktor Agencije Sreten Radonjić ne umije, niti zna da radi svoj posao.

Na čelo Agencije je došao zahvaljujući prijateljskim i porodičnim vezama sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem, tvrdi on, dodavši da svojim kvalifikacijama ne bi mogao da bude ni službenik Agencije.

“Imenovanjem Radonjića Agencija je postala privatna kompanija Duška Markovića”.

Dok je bio šef kriminalistike MUP-a u Crnoj Gori desile su se, kako je kazao Maraš. na desetine nerasvijetljenih ubistava, među kojima urednika “Dana” Duška Jovanovića i policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

“Vlasti vjeruju da će Radonjić imati rezultate kao kada je radio u MUP-u,” uvjeren je direktor programa Monitoring i analitika MANS-a.

Sa kritikama na račun izbora Radonjića složio se i predsjednik UO Instituta Alternativa Stevo Muk.

Muk smatra da je loše da na čelu dvije najbitnije agencije u državi - Agenciji za sprječavanje korupcije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost - nalaze penzioneri.

Radonjić, po njegovom mišljenju, ima i loše rezultate iza sebe.

“Dovodi se u pitanje sposobnost sistema da proizvede kadrovsku alternativu, te da postoji kadroska i kriza povjerenja”, kazao je na panelu.

Muk se osvrnuo i na članove Savjeta Agencije

“Izbor članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije posljedica je trulog kompromisa vlasti i opozicije,” kazao je, te predložio da sve treba vratiti na početak.

Smatra lošim zahtjev da se smanji transparentnost rada Agencije.

Muk je naveo da IA nema velika očekivanja od Agencije, ali da to ne važi i za Specijalno tužilaštvo.

Sjednice Savjeta Agencije moraju biti javne, jer se kredibilitet gradi komuniciranjem, smatra Milica Kovačević, predsjednica UO CDT-a.

Ana Selić iz CeMI-ja je kritikovala budžet Agencije, navodeći da 0,2 odso nije dovoljno, pogotovo ako se uzmu u obzir činjenice da je ovo prva godina rada Agencije i da Crnu Goru očekuju izbori.

Bonus video: