Lukšić: Savjet za ljudska prava sposoban da rješava osjetljiva pitanja kršenja ljudskih prava

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Lukšić je tokom drugog dana boravka u Ženevi imao više sastanaka u sjedištu UN i drugim međunarodnim organizacijama
4 komentar(a)
Igor Lukšić, Ženeva, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Ženeva, Foto: MVPEI
Ažurirano: 03.03.2016. 12:31h

Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) dokazao je sposobnost da rješava osjetljiva pitanja u oblasti kršenja tih prava, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić u razgovoru sa zvaničnicima svjetske organizacije u Ženevi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Lukšić je tokom drugog dana boravka u Ženevi imao više sastanaka u sjedištu UN i drugim međunarodnim organizacijama.

„Susreti su bili prilika za dalje unaprjeđenje saradnje Crne Gore i navedenih organizacija, i jačanje podrške programskim aktivnostima na nacionalnom i regionalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Tokom sastanka sa visokim komesarom UN za ljudska prava, Zeid Raad Al-Husseinom, Lukšić je izrazio punu podršku njegovom radu.

Dogovorena je, kako se navodi, dalja saradnja Crne Gore i Kancelarije Visokog komesara (OHCHR) u kontekstu razvijanja nacionalnog mehanizma za praćenje implementacije preporuka ugovornih tijela UN za zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

„Lukšić je kazao da je Savjet za ljudska prava dokazao svoju sposobnost da rješava osjetljiva pitanja u oblasti kršenjaljudskih prava, i da premosti političke, ideološkei kulturno različitepoglede država koje dijele zajednički ciljeve u zaštiti ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku sa direktorom Kancelarije UN u Ženevi, Mihaelem Molerom, razgovorano je o djelovanju i aktivnostima UN sistema u Ženevi, sa posebnim fokusom na zadatke agencija i organizacija iz sistema u procesu implementacije razvojne agende 2030.

„Prepoznati su važnost jasnog prepoznavanja uloge pojedinačnih UN agencija i puna posvećenost zemalja članica i saradnja svih aktera na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou kao preduslov ispunjavanja ciljeva održivog razvoja“, naveli su iz Ministarstva.

Na sastanku sa zvaničnicima u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), Lukšić je naglasio posvećenost Crne Gore saradnji sa STO, i istakao njenu ulogu kao najšireg foruma za vođenje pregovora o liberalizaciji međunarodne trgovine u svim njenim segmentima.

Lukšić je, kako se navodi, iskazao zahvalnost za podršku STO u obezbjeđivanju tehničke, ekspertske i finansijske pomoći Crnoj Gori za sprovođenje trgovinskih sporazuma te organizacije.

Posjetu Ženevi Lukšić će danas nastaviti susretom sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije Vilijamom L. Svingom, tokom kojeg će razgovarati o aktuelnoj migrantskoj krizi i izazovima u pružanju odgovora, s posebnom pažnjom na ulogu zemalja zapadnog Balkana.

„Sastanci sa visokim zvaničnicima UN-a bili su, takođe, prilika za promociju kandidature Vlade Crne Gore za generalnog sekretara UN-a“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: