Strazbur: Kongres lokalnih vlasti usvojio izvještaj o lokalnoj demokratiji u CG

Zbog toga je u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti zatražio od SE da pozove Crnu Goru, da stvori i postavi u praksi održiv model refinansiranja dugova
0 komentar(a)
Aleksandar Žurić, Strazbur, Foto: Vladan Žugić
Aleksandar Žurić, Strazbur, Foto: Vladan Žugić
Ažurirano: 21.10.2015. 15:55h

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti na zasjedanju u Strazburu jednoglasno je, sa 59 glasova, usvojio je monitoring izještaj o lokalnoj demokratiji u Crnoj Gori. U izvještaju koji su pripremili izvjestioci Gaje Doganoglu iz Turske i njen danski kolega Henrik Brade Johansen, konstatuje se zadovoljstvo zbog "generalno pozitivnog karaktera" lokalne demokratije u Crnoj Gori.

Sa druge strane, ovo savjetodavno tijelo Savjeta Evrope je u usvojenom izvještaju izrazilo zabrinutost zbog "neprecizne definicije opštinskih nadležnosti, posebno u pogledu obrazovanja i zdravstvene zaštite", te nedovoljne upotrebe u praksi postojećih mehanizama konsultacija između države i lokalnih samouprava o svim pitanjima koja ih se neposredno tiču. Jedna od stvari, koje je u kratkom obraćanju apostrofirao danski izvjestilac je "visok nivo duga".

Zbog toga je u Kongres lokalnih i regionalnih vlasti zatražio od SE da pozove Crnu Goru, da stvori i postavi u praksi održiv model refinansiranja dugova.

Kongres je preporučio da se jasno definišu nadležnosti opština, posebno u pogledu obrazovanja i zdravstva, da se koriste mehanizmi konsultacija između države i opština, da se osigura primjena u praksi Strategije za profesionalni razvoj lokalnih službenika i namještenika za period 2015-2018.

U uvodnom obraćanju, Doganoglu je podsjetila delegate da je u prvoj polovini juna monitoring misija boravila u Crnoj Gori i da je ovo drugi monitoring izvještaj o lokalnoj demokratiji nakon onog iz 2010. Ona i Johansen su istakli da je Crna Gora napravila značajne rezultate od 2010. kada je u pitanju primjena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Jedino pitanje došlo je iz italijanske delegacije, čijeg je člana interesovala korupcija na lokalnom nivou i politizacija javne uprave s obzirom da se te stvari pominju u izvještaju GRECO-a, drugog savjetodavnog tijela SE.

Doganoglu je odgovorila da su sve opštine usvojile ili su u pripremi za usvajanje ažuriranih akcionih planova za borbu protiv korupcije za period 2015-2016.

Nakratko se nadovezao predsjednik monitoring komiteta Filip Resev koji je rekao da se sve članice SE suočavaju za izazovima u borbi protiv korupcije. Šef crnogorske delegacije i gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić je kazao da su lokalne samouorave u preduzele "značajne aktivnosti na planu jačanja transparentnosti,efikasnosti i odgovornosti".

"Sa druge strane, svjesni smo da postoji znčajan prostor za unaprijđenje cjelokupnog sistema lokalne samouprave,naročito na planu fiskalne decentralizacije",kazao je Žuric.

Osim njega u delegaciji su i generelni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić i predsjednica SO Nikšic Nataša Nikčević.

Bonus video: