Bošnjak: Niko nas ne može otjerati iz slobodne zone

Prema njenim riječima, iritantno je što se sa zgrade Predsjednika snimaju učesnici skupa
90 pregleda 71 komentar(a)
Protest DF, šatori, Foto: Vijesti
Protest DF, šatori, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.10.2015. 17:45h

Organizatori protesta ispred Skupštine Crne Gore poručili su danas da ih niko ne može otjerati sa te lokacije, i da ih ne interesuju da li će im komunalne službe produžiti dozvolu za postavljanje privremenih objekata.

Poslanik Demokratskog fronta, Branka Bošnjak, kazala je da je rukovodilac protesta Milutin Đukanović danas obavijestio načelnika Centra bezbjednosti Podgorica da će oni istrajati i ostati ispred Skupštine sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

„Bilo nam je bitno da to stigne do načelnika policije, pošto su po medijima počele da kruže razne informacije i dezinformacije“, kazala je Bošnjak na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li su dobili odgovor komunalnih službi na zahtjev za produženje dozvole za postavljanje privremenih objekata i zatvaranje saobraćaja, ona je rekla da nijesu, i da ih taj odgovor ne interesuje.

„Odgovor još nijesmo dobili. Nas Komunalna policija ne interesuje, mi smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova dozvolu na neograničen rok za održavanje ovog javnog skupa“, precizirala je Bošnjak.

Ona je kazala da ih odgovor komunalnih službi ne može obeshrabriti.

„Mi odavde nećemo ići i ne damo svoju slobodnu teritoriju koju smo zauzeli, bez obzira na bilo kakav odgovor komunalnih službi“, naglasila je Bošnjak.

Bitno je, kako je kazala, da su oni obavijestili načelnika Centra bezbjednosti Podgorica da će ostati ispred Skupštine sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Ona je kazala da u DF-u imaju informaciju da je nekoliko policajaca, koji obezbjeđuju prostor oko Skupštine i okolnih institucija, suspendovano sa posla zbog toga što su stupšili u kontakt sa demonstrantima.

„Mislim da je to sramno, i da bi direktor policije trebalo da podnese ostavku poslije onakvog govora gdje je kazao da ima informaciju da će ovo biti nasilni protesti. Kao što vidite, protesti su demokratski i nema ni trunke nasilja na njima“, rekla je Bošnjak.

Prema njenim riječima, iritantno je što se sa zgrade Predsjednika snimaju učesnici skupa.

„Ljudi se nalaze na krovu, sa fantomkama, a imamo informaciju i da su snajperisti tu. To je vrlo ružna slika, jer ih nema tamo gdje treba da budu i traže kriminalce, a bolje od nas znaju gdje se nalaze“, kazala je Bošnjak.

Ona je rekla da organizatori protesta imaju informaciju i da su za sljedeću nedjelju zakupljeni svi hotelski kapaciteti u Podgorici za smještaj policajaca.

„Vrlo je simptomatično što insistiraju da kešom plate smještaj policajaca, što nije praksa državnih organa“, ocijenila je Bošnjak.

Očigledno je, kako je kazala, da nešto stoji iza toga i da to nije dobra poruka. „Ono što je sigurno, mi ćemo braniti našu slobodnu zonu i nećemo dozvoliti da nas iz nje istjeraju do ispunjenja naših zahtjeva“, poručila je Bošnjak.

Ona je rekla da smatra da je narod uz njih, bez obzira što policija sprema pojačanja.

„Svakog dana se okupljamo u sve većem broju, atmosfera je pozitivna, ne posustajemo. Svi lideri partija su ovdje, ostajemo svake noći da spavamo u šatorima, a imamo nagovještaj da će preko vikenda biti mnogo više ljudi“, dodala je Bošnjak.

Ona je rekla da nije upoznata sa informacijom o sastanku predstavnika opozicije u vezi sa protestima, koja je danas objavljena u medijima.

„Nešto sam čula, a čula sam i da je uslijedio neki demant. Zvanično ništa nijesmo dobili, tako da ne bih to komentarisala“, dodala je Bošnjak.

Ona je podsjetila da su predstavnike opozicionih partija već pokušali da dovedu na protest.

„Ovo je jedini način borbe, mi smo sve pokušali i vidjeli da ne postoji institucionalni način da se organizuju slobodni izbori“, poručila je Bošnjak.

Njena koleginica Ljiljana Đurašković zahvalila je građanima koji ih podržavaju.

„Posebnu zahvalnost želim da uputim ženama Podgorice i studentima, mladim ljudima koji su sa nama“, kazala je Đurašković.

Ona je pozvala sve građane Crne Gore da im se pridruže. „Dođite da vidite, ovo su mirni, demokratski i dostojanstveni protesti. Čekamo vas“, poručila je Đurašković.

Protesti ispred skupštine traju već pet dana, a organizatori i učesnici zahtijevaju formiranje prelazne vlade koja bi omogućila organizovanje prvih fer i demokratskih izbora.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič kazao je danas da ne može komentarisati proteste dijela opozicije i hapšenja visokih opštinskih funcionera u dvije opštine.

„Bojim se da neću moći da udovoljim vašem interesu. To su pitanja koja su jako značajna za političke događaje u Crnoj Gori i odgovori na takva pitanja se usklađuju se sa Briselom“, pojasnio je on na konferenciji za novinare u EU Info centru, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava.

Drobnič je savjetovao novinarima da se ta ptanja postave pismeno „i dobićete odgovor po ustaljenim kanalima“.

Ministar pravde Zoran Pažin, upitan da prokomentariše dio u vezi sa hapšenjima lokalnih funkcionera, kazao je da izražava punu solidarnost sa stavom Drobniča.

Bonus video: