Poslanici nas koštaju više nego u 2014.

“Vijesti” čekaju odgovor od generalnog sekretara Skupštine Siniše Stankovića za pojašnjenje te budžetske stavke. Parlament na raspolaganju ove godine ima sedam miliona eura
11 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.09.2015. 05:29h

Skupština je za šest mjeseci potrošila 3,2 miliona eura što je u poređenju sa istim periodom prošle godine više za blizu 300 hiljada eura.

Izvještaju o korišćenju novca parlamenta do kraja juna ove godine u koji “Vijesti” imaju uvid pokazao je da se i dalje uvećavaju izdvajanja za službena putovanja poslanika, za koja je potrošeno 388,9 hiljada, dok je u uporednom godišnjem periodu iz skupštinskog budžeta izdvojeno 331,4 hiljade.

Na putovanja poslanika u zemlji potrošeno je 150,84 hiljade (dnevnice poslanika 37,74 hiljade, prevoz 102,2 hiljade i noćenja 10,8 hiljada), dok su putovanja u inostranstvo koštala 238 hiljada.

Izvještaj pokazuje da su poslanici smanjili račune za mobilne telefone koje im plaća parlament i to sa 32,3 hiljade na kraju juna prošle godine na 30,93 hiljade na kraju juna ove godine. Poslanici su po osnovu naknada (ne navodi se kojih) potrošili 184,8 hiljada, dok je godinu ranije ta cifra bila 187 hiljada. Za njihove bruto zarade izdvojeno je 987,31 i one su malo niže u odnosu na kraj juna prošle godine kada je izdvojeno 993,1 hiljada. Iz budžeta Skupštine finansiraju se plate predsjednika i sekretara Državne izborne komisije (DIK). Ukupno je za poslanike izdvojeno 1,63 miliona eura. Skupštinska administracija koja ima 153 radnika potrošila je 1,53 miliona eura od čega je najviše novca 948,6 hiljada usmjereno za bruto zarade.

Na kraju juna prošle godine za burto zarade skupštinske administracije izdvojeno je 811,7 hiljada. Rastu izdvajanja za ugovore o djelu i to sa 48,25 hiljada na kraju juna prošle na 98 hiljada na kraju juna ove godine. Putovanja službenika Skupštine za šest mjeseci koštala su osam hiljada, a računi za mobilne telefone 18,4 hiljade. Iz budžeta parlamenta izdvojeno je 174,4 hiljade za nadoknade poslaničkim klubovima što je mjesečno oko 30 hiljada. Tim novcem partije plaćaju sekretare i stručne konsultante u klubovima. U ovogodišnjem budžetu našla se nova stavka - ostali transferi pojedincima u okviru koje je potrošeno 49,99 hiljada ili mjesečno 8,33 hiljade.

“Vijesti” čekaju odgovor od generalnog sekretara Skupštine Siniše Stankovića za pojašnjenje te budžetske stavke. Parlament na raspolaganju ove godine ima sedam miliona eura.

Kod Stankovića se informacije ne objavljuju na sajtu

Osim podataka o trošenju novca nema detaljnih informacija o svim aktivnostima parlamenta. Bivši generalni sekretar Skupštine koji je podnio ostavku na tu poziciju na jesen prošle godine Damir Davidović obezbjeđivao je detaljne informacije sa tabelarnim prikazima o ukupnom broju sjednica, pitanja premijeru i ministrima Vlade, broju usvojenih zakona, aktivnostima svih skupštinskih odbora…

Javnosti su svi ti podaci bili dostupni na sajtu Skupštine odmah po završetku proljećnog (kraj jula) i jesenjeg (kraj decembra) zasijedanja parlamenta. Izvještaj Stankovića o trošenju novca za pola godine nije dostupan na sajtu parlamenta.

Bonus video: