Specijalno državno tužilaštvo se bavi slučajem Bazara

„U prvom slučaju koji je predmet razmatranja tužilaštva, glavni administrator Glavnog grada Podgorice je nezakonito oslobodio preduzeće „Čelebić“ plaćanja oko 1,66 miliona eura po osnovu lokalne komunalne takse, koja je obvezniku utvrđena rješenjima Uprave lokalnih javnih prihoda“, navodi se u saopštenju
65 pregleda 4 komentar(a)
Bazar, Blok 5, Foto: Borislav Vukićević
Bazar, Blok 5, Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 16.08.2015. 13:45h

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca, Stojanka Radović, obavijestila je Demokratsku Crnu Goru da je cjelokupna dokumentacija o privatno-javnom partnerstvu između Glavnog grada i kompanije „Čelebić“, u vezi sa izgradnjom tržnog centra Bazar, dostavljena Specijalnom državnom tužilaštvu.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da će Specijalno državno tužilaštvo ocijeniti da li ima osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv javnih funkcionera iz Glavnog grada i preduzeća „Čelebić“.

Demokrate podsjećaju da su 29. jula predali vrhovnom državnom tužiocu cjelokupnu dokumentaciju vezano za dva slučaja koja su vezana za privatno-javno partnerstvo prilikom izgradnje Bazara, a koja pokazuje da je djelovanjem javnih funkcionera nanijeta šteta gradu i građanima Podgorice, a sve u korist privatnog investitora.

„U prvom slučaju koji je predmet razmatranja tužilaštva, glavni administrator Glavnog grada Podgorice je nezakonito oslobodio preduzeće „Čelebić“ plaćanja oko 1,66 miliona eura po osnovu lokalne komunalne takse, koja je obvezniku utvrđena rješenjima Uprave lokalnih javnih prihoda“, navodi se u saopštenju.

U drugom slučaju, kako se dodaje, ukazano je da je izgradnja i podjela sadržaja tržnog centra Bazar u Bloku 5, u Podgorici, učinjena na štetu Glavnog grada, a u korist privatnog partnera.

„Nakon završetka radova, svečanog otvaranja i dobijanja upotrebne dozvole kako je tvrdio gradonačelnik prilikom otvaranja objekta 8. oktobra 2012, kreće su u podjelu Bazara sačinjavanjem aneksa ugovora na koje Skupština Glavnog grada nikada nije dala saglasnost, iako je dala saglasnost na osnovni Ugovor 28. april 2011. godine“, navode Demokrate.

Tako je, kako dodaju, 16. novembra 2012. sačinjen Aneks 1, kojim je podijeljen sadržaj u objektu na način da je „Čelebiću“ pripalo skoro šest hiljada kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora koji se može veoma dobro prodavati i rentirati. Glavni grad je dobio 6,9 hiljada kvadrata, od čega oko 5,68 hiljada kvadrata u vidu parking mjesta i 930 kvadrata zelene pijace.

"Sva parking mjesta su kasnije izdata „Čelebiću“ za 20 hiljada eura na godišnjem nivou, tako da Čelebić faktički raspolaže sa preko 90 odsto Bazara, iako je glavni grad uložio u privatno-javno partnerstvo oko 8,1 hiljadu kvadratnih metara zemljišta na jednoj od najljepših lokacija i oslobodio suinvestitora naknade za komunalno opremanje objekta površine blizu 13 hiljada kvadrata“, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Kako su naveli, Glavni grad od dobitka od ovog partnerstva prihoduje 20 hiljada eura na godišnjem nivou, a “Čelebić” taj iznos zaradi od samo jednog poslovnog prostora.

„Gdje su hiljade i hiljade preostalog? Prema zvaničnoj izjavi njihovog ovlašćenog predstavnika, “Čelebić” je uložio u navedeno partnerstvo četiri miliona eura, što odgovara vrijednosti uloga Glavnog grada saglasno Ugovoru. Kako je za istu vrijednost uloga, “Čelebić” dobio blizu šest hiljada kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora, a Glavni grad približno istu kvadraturu, ali u vidu parking mjesta?“, pitaju iz Demokratske Crne Gore.

Aneksom 2, kako su kazali, od 28. decembra 2012. godine, željelo se klasičnim manipulacijama predstaviti da je Glavni grad dobio približno onoliko koliko je i uložio pa je tako procijenjeno da kvadrat parking prostora vrijedi 450 eura, a kvadratni metar zelene pijace 1,09 hiljada, što je, kako su ocijenili, plastičan dokaz štetnosti ovog posla po interese Glavnog grada.

„Način izgradnje i podjele sadržaja tržnog centra Bazar koji je učinjen na štetu javnog interesa, izuzetno podsjeća na izgradnju i podjelu sadržaja tržnog centra Plaza u Budvi, koji je takođe rađen u formi privatno-javnog partnerstva opštine i privatnog partnera i ovih dana predstavlja predmet hapšenja čelnika Opštine Budva“, zaključile su Demokrate.

Bonus video: