"Jesu li čuli u Kini za naše brze pruge?"

"Prijatelji, braćo, kumovi dalekog desetomilionskog Ningboa, koji se prostire na 10 000 kv.km. što mora, što kopna, pobratimi i ortaci šangajskog distrikta Hongkou, predsjedniče dr. Srzentiću sa delegacijom"
4 komentar(a)
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Ažurirano: 16.07.2015. 12:47h

Odbornik Demosa u Opštini Bar Aleksandar Rakočević uputio je otvoreno pismo rukovodostvu barske opštine na čelu sa predsjednikom opštine Zoranom Srzentićem.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Prijatelji, braćo, kumovi dalekog desetomilionskog Ningboa, koji se prostire na 10 000 kv.km. što mora, što kopna, pobratimi i ortaci šangajskog distrikta Hongkou, predsjedniče dr. Srzentiću sa delegacijom;

Prošlo je mjesec dana od vašeg povratka iz dalekoistočne avanture, i punih devet od preuzimanja vlasti u Baru. Zasad je rezultat jedno veliko ništa, sa odličnim izgledima da na tome i ostane. Na takav neveseo zaključak me upućuju dva momenta: prvi je dugogodišnje iskustvo opozicionog odbornika koji može reći da vas odlično poznaje (DPS-SDP), ali i skice iz protokola sa sajta opštine koje dovoljno govore za sebe.

Naime, čim sam vidio da ste se i u kabinetu gdina. Lu Zijua, gradonačelnika desetomilionskog Ningboa, koji se prostire na 10 000 kv.km. što mora, što kopna, sa četvrtom lukom u svijetu po pretovaru i 16 000 USD GDP-a per capita, latili barske multietničnosti i carskih tromeđa, bilo mi je jasno čemu sve vodi. Da ste makar ostali dosledni staroj maslini i multietničnosti koju držite u rukavu, nadaleko čuvenom fenomenu svojstvenom samo Baru, gdje ljudi različitih religija dijele isti prostor a da nikome ne fali glava na ramenima, i da ste još tome pridodali i pomenuli nadaleko čuveni antifašizam gđe. Nikezić, predsjednice barskog DPS-a, to bi možda i izašlo na nešto. Međutim, đavo vam nije dao mira pa ste se upustili i u „strateške pravce razvoja Bara“ i to, ni manje ni više, nego poljoprivredu, turizam i saobraćaj.

Prvo, za mene kao odbornika je novost da Bar ima bilo kakvu opšteprihvaćenu strategiju, posebno jer dobro znam da lokalna samouprava na čijem ste čelu godinama unazad nije u stanju da predloži Strateški plan razvoja opštine, što je bila u obavezi, i to zbog toga što je svaki nacrt bio potpuno bezidejan i otaljavan negdje po podgoričkim biroima, dok u Baru nije bilo volje da se bavimo bilo kakvom strategijom, kratkoročnom ili dugoročnom. Zato me čudi otkud vam sad „strateški pravci razvoja“ koje ste prezentovali svojim dalekoistočnim domaćinima, prijateljima i pobratimima.

Pitam se, da li vas je neko u velikom i dalekom Ningbou pitao koliki vam je agro budžet, kad ste se već opredijelili za poljoprivredu kao strateški pravac razvoja? Jeste li ih upoznali sa podatkom da taj agro-budžet ne prelazi 35 000 evra, iako se često planira i 6 puta veći, dok npr. za udruženje od 350 lovaca na šljuke i prepelice izdvajamo i tri puta više? Šta je ovdje strateško oruđe za 21. vijek, traktor ili puška? Koliko uopšte traktora sa pratećom opremom može da se kupi novcem iz agro-budžeta? Da li je to dva? Ili preko vas i vaših bratskih veza negdje u Kini možemo da pazarimo možda i tri za te novce?

Da li vas je gradonačelnik Lu Ziju možda pitao za turizam, još jednu stratešku kartu na koju ste zaigrali pred njim? Jesu li ga članovi vaše delegacije iz TO Bar upoznali sa procentualnim prikazom ovogodišnjeg broja turista? Vjerujem da ni veliki Ningbo, u kompletu sa Hongkou distriktom i Šangajem u cjelini, pa ni čitava Kina sa sve Tajvanom ne mogu da se pohvale naplatom taksi koja je ove godine u Opštini Bar za 99% veća nego prethodne? Pitaju li se šta smo i kome naplaćivali do ove godine? Znaju li naši pobratimi da ove godine imamo 47% više prijavljenih turista i u isto vrijeme 11% odnosno, 58% manje smještenih u hotelima i odmaralištima? Jesu li znali da to može? Na kraju, da li ste im rekli da sezona u ovoj sferi strateškog razvoja, u nas traje svega 40 dana, 40 vrelih sutomorskih noći?

Čujem, tražili ste im da se uspostavi direktna linija između Šangaja i Tivta? A da se ipak usresredite na bratski Kragujevac i koji autobus više za Sutomore?

Ipak, prijatelji, braćo, kumovi desetomilionskog Ningboa sa četvrtom lukom po pretovaru u svijetu, saobraćaj kao treći „strateški pravac razvoja“ Bara, po logici je zainteresovao gradonačelnika Lua Zijua. Logično, ako imamo u vidu da se radi o dvije luke. Samo, da li ste informisali gradonačelnika Zijua o saobraćajnoj slici i prilici Bara, i onome što je DPS učinio da ta slika izgleda kako izgleda danas? Da li ste ga informisali o lučkoj infrastrukturi i kranu za pretovar, starom 50 godina? Je li načuo šta o našim brzim prugama? O infrastrukturi lučkog zaleđa gdje od Bara dva putića vode na dve strane, ali niti jedan auto- put ili brza magistrala? Da li je on vama predočio da je Ningboa već ostvario saradnju sa lukama Rijeka i Kopar koje imaju razvijeno zaleđe, a nakon čega je pretovar u Luci Bar smanjen za 10 do 20%?

Na koncu, jesu li čuli u velikom Ningbou i šangajskom distriktu Hongkou, da se SDP u Baru raspao? Znate li uopšte u čije ste se sve ime bratimili? Da li je g. Mićo Orlandić sad pobratim sa Ningbouom i Hongkouom ili samo s jednim od njih, da li ste ga pitali o tome, i koliko vam je uopšte legitimna vlast koju vršite? Pada li vam na pamet, prijatelji, braćo, kumovi dalekih kineskih luka i distrikata, da vratite mandat građanima Bara, jer osim što ste ga stekli bezočnom pljačkom na izborima, danas ga održavate na aparatima, potpuno otuđeni od građana i njihove volje, rešavajući nagomilane probleme koji sahranjuju ovu opštinu tamo negdje, na dalekom istoku...", piše u pismu Rakočevića.

Bonus video: