Milačić: Neutralne zemlje bezbjednije od članica NATO

Milačić se požalio i da u Crnoj Gori ne postoji kampanja za ulazak u NATO već da je riječ o propagandi. Smatra da je javna debata o članstvu zamijenjena monologom sa najviših državnih adresa
17 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Boris Pejović
Marko Milačić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2015. 10:37h

Koncept vojne neutralnosti najpragmatičniji je za Crnu Goru, kazao je izvršni direktor Pokreta za neutralnost Crne Gore Marko Milačić u razgovoru sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Kristijanom Pošom.

Kazao je da iskustva šest neutralnih zemalja Evropske unije pokazuju da je riječ o najbezbjednijem spoljnopolitičkom okviru, imajući u vidu da su te zemlje neuporedivo manje ranjivije od NATO članica.

To je, dodao je, rezultat politike nemiješanja i nesvrstavanja u globalne sukobe.

Milačić je istakao da Pokret za neutralnost želi da promoviše Crnu Goru kao oazu mira i stabilnosti, zemlju koja će imati najbolje moguće odnose sa svima, a za primjer ima neutralne zemlje.

On se požalio i da u Crnoj Gori ne postoji kampanja za ulazak u NATO već da je riječ o propagandi. Smatra da je javna debata o članstvu zamijenjena monologom sa najviših državnih adresa.

“Tako imamo priliku da se ni od strane Vlade, ali najčešće ni od strane velikog broja glasila, ne pruža ravnopravan tretman objema stranama - onoj koja zastupa NATO i onima koji se kritički odnose prema atlanskim integracijama. To je pogubno po crnogorsko društvo, koje time svakodnevno biva manipulisano,” kazao je Milačić.

Imajući u vidu da je ambasada Mađarske kontakt ambasada za NATO integracije, Milačić je iskoristio priliku da ambasadoru iznese ključne probleme crnogorskog društva, a to su, kako ej kazao, organizovani kriminal sa centrom u vrhu vlasti, korupcija na najvišem nivou, nizak stepen vladavine prava i očajna socio-ekonomska situacija.

Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost, Ognjen Jovović, fokus je stavio na ogromnoj dezintegrisanosti crnogorskog društva, ističući da bi eventualni ulazak Crne Gore u NATO produbio međuetničke podjele.

Jovović je ukazao je ambasadoru da je neutralnost za male države napragmatičnije rješenje i da bi Crnoj Gori bilo koji oblik svrstavanja samo nanio štetu. On smatra da bi irski model neutralnosti bio najbolji za Crnu Goru.

Bonus video: