Pejanović-Đurišić pozvana na Minhensku konferenciju

2 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.01.2015. 19:47h

Ambasadorka Njemačke u Podgorici, Gudrun Elizabet Štajnaker, pozvala je crnogorsku ministarku odbrane, Milicu Pejanović-Đurišić, da učestvuje na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, na kojoj će jedna od ključnih tema biti evropski sistem bezbjednosti.

Štajnaker je poziv za učešće na 51. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati od 6. do 8. Februara, uručila Pejanović-Đurišić tokom današnjeg sastanka.

"Jedna od ključnih tema o kojoj će učesnici Konferencije razgovarati biće evropski sistem bezbjednosti kao i principi na kojima počiva mir u Evrop", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pejanović-Đurišić je, ujedno sa pozivom za Minhensku konferenciju, uručen i poziv za učešće na sastanak Radne grupe Minhnenske konferencije, od 16. do 17. juna u Beču, gdje će posebna pažnja biti posvećena bezbjednosnim izazovima u Evropi sa posebnim osvrtom na krizu u Ukrajni i odnosom između Zapada i Rusije.

"Takođe, tema sastanka u Beču biće energetska bezbjednost, politika susjedstva Evropske unije, kao i bezbjednosna situacija u regionu Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

Pejanović- Đurišić je istakla značaj nedavne posjete Berlinu, osvrćući se na otvoren i konstruktivan razgovor sa njemačkom koleginicom, Ursulom fon der Lejen.

"Štajnaker je još jednom ponovila spremnost SR Njemačke da Crnoj Gori pruži neophodnu podršku na evropskom i evroatlantskom putu", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: