Bez podrške Predlogu zakona o Prijestonici

„DPS je uništio Cetinje, pa sad traži modus da spasi Cetinje i to isključuvo preko leđa građana, pod objašnjenjem da je to za Prijestonicu“
1 komentar(a)
Cetinje, Foto: Boris Pejović
Cetinje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2014. 12:51h

Zakonodavni odbor nije podržao Predlog zakona o Prijestonici kojim se predviđa da Cetinje dobija do devet odsto iz godišnjeg budžeta za razvoj tog grada.

Protiv Predloga glasalo je pet poslanika, šesto je bilo za, a jedan uzdržan.

Poslanik demokratskog fronta Veljko Vasiljević ocijenio da je Predlog zakona potpuno neustavan.

Ustavom Crne Gore, kako je objasnio, propagirana je jednakost građana, a da prijedlog „favorizuje jedan grad i jedan broj građana u odnosu na ostale“.

Vasiljević je kazao da je Zakon politički, i da prema njemu svi građani Crne Gore treba da uplaćuju u budžet sredstva koja se usmjeravaju samo na Cetinje, iako je, kako je naveo, cijela Crna Gora u problemu.

„DPS je uništio Cetinje, pa sad traži modus da spasi Cetinje i to isključuvo preko leđa građana, pod objašnjenjem da je to za Prijestonicu“, kazao je Vasiljević.

On je rekao da ukoliko se daje poseban status Cetnju, on predlaže da se amandmanom isti ustupak učini i prema Nikšiću.

„Prijestonica je formalno - administrativna odrednica koja nema nikakve posebnosti, posebno kroz činjenicu da je sva administracija, kulturni i naučni centar u Podgorici, a ne na Cetinju“, kazao je Vasiljević.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović rekao je da su posebno sporna dva dijela Predloga zakona, koja se odnose na ulogu Senata Prijestonice, kao i novac koja se opredjeljuju za ulaganja na Cetinju.

„Senat Prijestonice, kako je definisano prijedlogom, čine predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, premijer, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, gradonačelnici Prijestonice i Glavnog grada i predstavnici nevladinog sektora“, objasnio je Kaluđerović.

On je upozorio da uloga, niti karakter Senata nijesu u potpunosti definisani, kao ni namjena i precizna vrijednost novca kojima raspolaže.

„Osnovna sredstva fonda kojim raspolaže Senat čine do devet odsto projektovane vrijednosti kapitalnog budžeta za tu budžetsku godinu“, kazao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, sporno je značenje projektovane vrijednosti kapitalnog budžeta, a, kako je naveo, još spornija činjenica je to što se predviđa izdvajanje do devet odsto.

„Do devet odsto je i 0, 01 i 8, 999 odsto“, kazao je Kaluđerović, pa se radi o, kako je naveo, „vrlo rastegljivoj normi“.

On je ukazao i na odredbu kojom se predviđa definisanje postojanje univerziteta umjetnosti, koji još uvijek ne postoji.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić, kazao je da namjera da se pomogne razvoju Cetinja Predlogom zakona nije sporna, ali, prema njegovim riječima, ovakav predlog nije odgovarajuće rješenje da bi se to postiglo.

On smatra da bi revalorizaciju Cetinja kao Prijestonice trebalo izvesti posredstvom Ministarstva kulture.

Perić je poručio da razvijati Cetinje, ali da se to mora izvesti u skladu sa Ustavom, davanje dovoljno novca Ministarstvu kulture i kontrolom trošenja opredijeljenih sredstava.

Bonus video: