File o pisanju Informera: Zabrinuti smo, ne želimo da se zloupotrebljava sloboda govora

File je rekao da Delegacija u Podgorici radi vrlo važan posao i da njen odnos sa Vladom Crne Gore ima za njih najveći značaj
65 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2014. 18:54h

Evropski komesar za proširenje i susjednu politiku Štefan File odgovarajući na pitanje novinara o tvrdnjama visokih državnih zvaničnika Crne Gore da postoje sumnje o zloupotrebi sredstava EK tj dobijanja granta od srane NVO Mans za praćenje izbora u Crnoj Gori, kazao je da je EK čuvar dogovora, i kao takva pridaje poseban značaj tome da bi radila sve po pravilima.

"Što se tiče konkretnog slučaja za koji ste me pitali, sve je urađeno po pravilima. Razgovarali smo o tome i raščistili da je sve rađeno po pravilima" kazao je File.

Komentarišići slučaj Informer i napade na izvršnu direktorku MANS-a Vanju Ćalović, File je kazao da niko ne želi da zlouotrijebi fundamentalnu slobodu govora.

"Sa zabrinutošću gledamo medijsku scenu u ovom smislu u Crnoj Gori. Nadamo se da će u vezi ovog slučaja biti preduzeti koraci od strane Vlade, kako bi se to raščistilo, a u isto vrijeme se nadam da će novinari da se pridržavaju etičkih principa" kazao je File danas u Kotoru nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, čiji je domaćin potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Na sastanku su učestvovali ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Razmatrano je nekoliko tema koje se odnose na unaprijeđenu saradnju u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja i projektno-orjentisanu saradnju.

Ministri su razmijeniti mišljenja o Strategiji razvoja Jugoistočne Evrope (SEE2020) do kraja 2020. godine po pitanju ekonomskog upravljanja, te povezanosti nacionalnih investicionih strategija sa regionalnim prioritetima.

Neformalni sastanak u Kotoru bio je prilika za iskazivanje jasne spremnosti svih država procesu stabilizacije i pridruživanja za integrisani pristup kada je u pitanju projektno-orjentisana saradnja.

Takođe, zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana razmijeniće mišljenja o aktivnostima zemalja na planu ostvarivanja evropske agende sa fokusom na ulogu regionalne dimenzije saradnje u kontekstu evropske integracije čitavog regiona.

Lukšić: Moraju se instalirati standardi vladavine prava

Lukšić je kazao da su razmatrali koje su to sve oblasti u okviru kojih ima prostora za značajnije uneprjeđenje regionalne saradnje, naglašavajući da nije u pitanju nikakva nova formalna inicijativa, već traganje za mehanizmima kako da postojeće inicijative osnaže i da im se da dodatni podsticaj.

Lukšić je takođe rekao i da proces pridruživanja zemalja regiona EU u svom sadržaju i jezgru podrazumijeva instaliranje standrada vladavine prava.

"Ekonomsko upravljanje je bitno obzirom da nas kriza koja i dalje traje sa svojim posljedicama, uči da je neophodno da zemlje regiona unaprijede ekonomsko upravljanje kako bi bile spremne da u budućem periodu budu otpornije na udare ekonomskih kriza. Treću oblast čine načini za unapređenje infrastrukturne povezanosti i isto tako identifikovanje mjera za podršku regionalnoj trgovini i uklanjanju poslovnih barijera u regionu.Sve to treba posmatrati u kontekstu strategije za Jugistočnu Evropu 2020. koja za svoj lajt motiv ima povećanje ekonomske efikasnosti regiona, podsticaj zapošljavanju sa ambicijom da reformski proces ispunjavanja naših obaveza u skladu sa evropskim zakonodavstvom bude isto tako praćen održivim ekonomskim rastom kako bi obezbijedili punu inkluzivnost u svim našim zemljama i otvorili nove šanse za naše građane", kazao je Lukšić.

On se zahvalio Fileu na liderstvu u procesu u ime Evropske komisije jer je na sastanku predstavio naredne korake koji će omogućiti zemljama u regionu da se što bolje pripreme i iskoriste jedan ovakav mehanizam i na taj način daju puni doprinos u regionalnoj saradnji.

File: Zemlje regiona da se zajedno bore protiv organizovanog kriminala

File je rekao da je današnji sastanak veoma važan korak zemalja regiona u procesu priključivanja EU.

"U našem godišnjem izvještaju o progresu vidjeli ste koliko pažnje posvećujemo regionalnoj saradnji. Drago mi je što je ministar pomenuo tri stuba koji su već duboko ukorijenjeni u proces proširenja", kazao je File.

On je naglasio značaj zajedničke borbe zemalja regiona koje žele da naprave mrežu kako bi se zajedničkim snagama borile protiv organizovanog kriminala.

"Prošle godine , kada je u pitanju drugi stub, dogovorili smo o tome kako da se poboljša ekonomsko stanje u zemljam aspirantima i zemljama kandidatima, a evo sada ovdje možemo da vidimo kako možemo pomoći da naše zemlje postaju konkurentne ne samo na lokalnom već i na širem nivou", kazao je File.

Povodom trećeg stuba definisanog na današnjem sastanku File je kazao da se sada razmišlja o novoj ideji jačanja saradnje na regionalnom nivou.

On je rekao i da konferencija nije vezana za pravljenje bilo kakve formalne ili konkurentne strukture kao i da to to svakako nije ekskluzivan proces već da podrazumijeva stvaranje regionalne saradnje na najbolji način u sklopu Regionalnog savjeta za saradnju.

"Razmišljamo o određenim projektima u oblastima transporta i energetike. Mi ovdje donosimo svoje znanje i resurse koje imamo u okviru investicija za zapadni Balkan, a na osnovu toga i dodatnih resursa iz EU, dovodimo ovdje različite finansijske institucije. Danas je postignut dogovor o narednom koraku da se nakon ljeta organizuje ministarska konferencija na visokom nivou na kojoj će prisustvovati ministri ekonomije i ministri inostranih poslova. Tu ćemo moći da vidimo kako možemo na konkretan način u jendom specifičnom vremenskom periodu da poboljšamo infrastrukturu u regionu i kako da je povežemo između zemalja", istakao je File.

On je rekao i da konferencija nije vezana za pravljenje bilo kakve formalne ili konkurentne strukture kao i da to to svakako nije ekskluzivan proces već da podrazumijeva stvaranje regionalne saradnje na najbolji način u sklopu Regionalnog savjeta za saradnju.

"Takođe podrazumijeva i privlačenje dodatnih aktivosti i investicija, kao i sinergije u sklopu ova tri stuba koje smo predstavili . Ovakve stvari su veoma važne, jedan su novi trenutak i daju novu dimenziju kada je u pitanju proširenje a značajni su iza same građane", naveo je File.

Galerija

Bonus video: