OCCRP: Institucije da prestanu sa zastrašivanjem organizacija civilnog društva

Iz OCCRP-a kažu da je MANS do sada pokazala hrabrost i posvećenost istraživanju kompleksnih slučajeva korupcije i organizovanog kriminala
5 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 09:01h

Novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) je duboko razoračan posljednjim primjerima maltretiranja antikorupcijksih aktivsta od strane vlasti u Crnoj Gori, ističe se u saopštenju ove mreže dostavljenom Nevladinoj organizaciji MANS.

"Praćenje posljednjih izbora u Podgorici od strane MANS-a je razotkrilo nepravilnosti koje su pokrenule ozbiljno pitanje integriteta izbornog procesa u Crnj Gori. Umjesto da ispita nepravilnosti koje su otkrili posmatrači MANS-a, vlasti ne samo što su jednostrano odbacile prigovore, već su i zauzele i veoma antagonistički i agresivni stav prema MANS-u. Takvo ponašanje nije nešto što je karakterističko za moderne vlade i otvara pitanje posvećenosti Vlade Crne Gore participativnoj demokratiji", kaže se u saopštenju.

Iz OCCRP-a dodaju da je MANS njihov dugogodišnji partner i član OCCRP mreže i da je do sada pokazala hrabrost i posvećenost istraživanju kompleksnih slučajeva korupcije i organizovanog kriminala.

"MANS i OCCRP, zajedno sa drugim medijima su u više navrata ukazivali na veze između organizovanog kriminala i visokih vladinih fukncionera koji su članovi vladajuće partije i dugogodišnje kolege i prijatelji premijera Mila Đukanovića. Ove veze nikada nijesu istražene, a vlasti sada nijesu u mogućnosti da istraže ni ono što se čini da je izborna prevara. To otvara ozbiljno pitanje da li se Crna Gore može smatrati demokratskom državom ili se kreće ka kleptokratiji", saopšteno je iz OCCRP.

OCCRP apeluje na sve odgovorne institucije da prestanu sa zastrašivanjem organizacija civilnog društva i da kreiraju atmosferu neprijateljstva i nepovjerenja.

"Apelujemo na tužioce da ispitaju sve navode o izbornim prevarama i da to urade hitno i na transparentan način Samo onda javnost može da počne da vjeruje u zvanični sistem u Crnoj Gori", kazali su iz OCCRP.

Bonus video: