DPS: Odluka Ustavnog suda kompromitujuća za sve koji su glasali za Zakon

Vuković je kazao da su mu neki predstavnici opozicije, kada je zakon usvojen, priznali da on nije u skladu sa Ustavom i da očekuju da bude proglašen neustavnim
7 komentar(a)
Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2014. 11:52h

Odlukom Ustavnog suda da proglasi neustavnim Zakon o finansiranju političkih partija potvrđeno je da su oni čijem je glasovima taj akt usvojen zloupotrijebili parlament, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković rekao je da su kada je zakon usvojen protestvovali predstavnici Sindikata, turistički radnici, dio NVO sektora i da je morao biti proglašen neustavnim.

"Odluka Ustavnog suda nije dobra za parlament, a vrlo je kompromitujuća i za sve one koji su glasali taj zakon i bilo je očekivano da Zakon o finansiranju političkih partije bude proglašen neustavnim", rekao je Vuković agenciji MINA.

On je kazao da su mu neki predstavnici opozicije, kada je zakon usvojen, priznali da taj akt nije u skladu sa Ustavom i da očekuju da ga Ustavni sud proglasi neustavnim.

Prema njegovim riječima, desilo se ono na čemu je insistirala stručna politička i druga javnost.

"Ustavni sud je prihvatio mišljenje svih koji su ukazivali da je Zakon o finansiranju političkih partija bio udar na ustavni poredak, posebno na ljudska prava", kazao je Vuković.

On smatra da pravno zakon nije smio da bude usvojen i da su njime bila suspendovana ljudska prava i slobode, ali da je politički gledano možda dobro što je taj akt proglašen neustavnim nakon izbora.

Vuković je ocijenio da su lokalni izbori 25. maja sprovedeni prema zakonima koji su prilagođavani i usvajani da pomognu opoziciji da pobijedi na izborima.

"Ali se pokazalo da politika ne može biti iznad prava jer su oni izgubili izbore i prošli kao bosi po trnju", rekao je Vuković.

On je podsjetio da su DPS, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa podnijele još 28. februara inicijativu za ocjenu ustavnosti 17 od 24 člana Zakona o finansiranju političkih partija.

"Neprihvatljivo je što Zakon nije oboren odmah od podnošenja inicijative. Onima koji su ga donijeli, ako iz ovog ne izvuku pouku, sad ostaje da usvoje novi kojim bi građanima ukinuli pravo glasa i da oni bez glasanja dođu na vlast", poručio je Vuković.

Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim većinu odredbi Zakona o finansiranju političkih partija potvrđuje, smatraju u MANS-u, da se sudije tog suda ne rukovode zaštitom Ustava, već zaštitom političkih struktura čijom voljom i političkim dogovorom su i izabrani.

Bonus video: