Prijave protiv protiv NN lica iz DPS-a: Kupovali glasove kao u Pljevljima

DF je naveo da je Centar za socijalni rad, na osnovu spiskova DPS-a, isplaćivao jednokratne pomoći od po 50 eura
11 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2013. 18:53h

Predsjednik odbora Demokratskog fronta u Bijelom Polju Slavko Fuštić podnio je danas krivičnu prijavu protiv NN lica iz Demokratske partije socijalista(DPS), Centra za socijalni rad i Ministarstva rada i socijalnog staranja zbog potkupljivanja birača uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

DF je naveo da je Centar za socijalni rad, na osnovu spiskova DPS-a, isplaćivao jednokratne pomoći od po 50 eura.

“NN lica su, u namjeri da promijene izbornu volju birača i DPS-u i omoguće pobjedu na izborima, na organizovan način dijelili jednokratnu novčanu socijalnu pomoć za 603 lica na teritoriji opštine Bijelo Polje, a da ta lica, prethodno nijesu podnijela zahtjev Centru za socijalni rad Bijelo Polje, za dobijanje te pomoći”, naveo je Fuštić i dodao da su odgovorna lica iz DPS-a, ministarstva i centra za socijalni rad “organizovali, naredili i izvršili potkupljivanje i podmićivanje birača od 1. avgusta do 1. novembra” prošle godine.

Time su, kako je Fuštić naveo, izvršili krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nasavjesnog rada u službi.

”Nakon toga su odgovorna lica u Centru za socijalni rad za Bijelo Polje i Mojkovac organizovali isplatu po spisku, tako što su blagajnik i jedan socijalni radnik, zavisno od područja koji pokrivaju, obilazili teren privatnim automobilom bez oznaka Centra za socijalni rad i od kuće do kuće isplaćivali po 50 eura”

”Nakon toga su odgovorna lica u Centru za socijalni rad za Bijelo Polje i Mojkovac organizovali isplatu po spisku, tako što su blagajnik i jedan socijalni radnik, zavisno od područja koji pokrivaju, obilazili teren privatnim automobilom bez oznaka Centra za socijalni rad i od kuće do kuće isplaćivali po 50 eura”, tvrdi Fuštić.

On navodi da to dokazuje i protokol, zavodna knjiga gdje se upisuju svi zahtjevi koji idu prema Centru za socijalni rad, a u kojoj nema ni jedan od 603 zahtjeva za jednokratnu novčanu socijalnu pomoć.

I pored toga, postoje uredno potpisane isplatne liste, koje su potpisala ova lica da su primila novac.

“Upoređivanjem isplatnih lista za jednokratnu novčanu socijalnu pomoć i zavodne knjige za taj period, sve se lako može utvrditi”, kazao je Fuštić.

Upitan kojim dokazima raspolaže za svoje tvrdnje, Fuštić je kazao da je imao uvid u fotokopije priznanica o primljenom novcu za sve 603 osobe, koje su isplaćene od 1. avgusta do 1. novembra prošle godine.

“Imao sam uvid u protokol, odnosno zavodnu knjigu gdje ne postoji podatak da je ijedna od 603 navedene osobe zahtjevom tražila isplatu jednokratne pomoći”, dodao je Fuštić.

Fuštić tvrdi da je Centar za socijalni rad, dao lažne podatke Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), o broju jednokratnih pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012. godine.

“Znali su da će MANS na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacija tražiti, pa su sklonili podatke o ove 603 jednokratne pomoći, i zato ih nisu prikazali u protokolu”, kazao je Fuštić i zatražio od Tužilaštva da uporedi isplate jednokratne novčane pomoći sa brojem zahtjeva koji su zavedeni u protokolu Centra za socijalni rad, i utvrdi na osnovu čega su isplaćivane pare.

U okviru istrage afere “Snimak“ Vrhovno državno tužilaštvo(VDT) je prošlog mjeseca zaključilo da postoji osnovana sumnja da su zaposleni u Centru za socijalni rad u Pljevljima, uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2012, počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i povrede slobode pri glasanju zbog navodne kupovine glasova za DPS kroz isplatu jednokratnih socijalnih naknada od 50 eura za 395 građana.

Kujović: To nema veze sa DPS-om

Predsjednik bijelopoljskog DPS-a Abaz Kujović je kazao da su optužbe DF-a njemu potpuno nepoznate, nazivajući ih izmišljenim.

“Prvi put čujem nešto tako i siguran sam da to nema nikakve veze sa našom partijom”, kazao je Kujović. Direktorica Centra za socijalni rad u Bijelom Polju Zlata Lukač danas nije odgovarala na službeni telefon, niti na SMS poruke.

Bonus video: