Zajednica opština: Ako MUP preuzme birački spisak, 60 službenika ostaje bez posla

Reagovao je Milutin Đukanović (DF) koji je kazao da “birački spisak nema šta da se vodi”
83 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 16:09h

Ako Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) preuzme vođenje biračkog spiska oko 60 službenika će ostati bez posla, kazao je generalni sekretar Zajednice opština Rajko Golubović navodeći da lokalne samouprave to rade odgovorno i u skladu sa zakonom.

“To bi bez valjanog razloga bilo proglašavanje viška značajnog broja vrlo odgovornih i stručnih službenika za čijim radom bi prestala potreba”, rekao je Golubović na sjednici Radne grupe za izborno zakonodavstvo.

Pojašnjavajući prednosti vođenja evidencije birača na lokalnom nivou, sekretarka sekretarijata Glavnog grada Mišela Manojlović pojasnila je da jednom sedmično dobijaju pisane izvještaje od MUP-a, sa svim promjenama koje su se desile tokom te sedmice.

“Posljednju godinu povezani smo sa centralnim registrom stanovništva MUP-a i imamo priliku da pratimo sve promjene koje se dešavaju unutar te nedjelje”, pojasnila je ona i dodala da MIDT onlajn prati lokalne spiskove i da povremeno međusobno usaglašavaju podatke.

“Kada nam iz Ministarstva signaliziraju da postoje određene nesaglasnosti između centralnog i lokalnog stanovništva, tražimo zvaničnu potvrdu MUP-a, izvode matičnih registara, izvještaje i druge dokumente”, navela je ona.

Na njeno izlaganje reagovao je Milutin Đukanović (DF) koji je kazao da “birački spisak nema šta da se vodi” jer je to izvedeni dokument na osnovu prebivališta i državljanstva i da jedino može da se vodi broj biračkog mjesta.

“I to što je zapalo lokalne samouprave da vodi broj biračkih mjesta, izazivalo je haos neviđeni. U Podgorici smo imali takve probleme da su mijenjana biračka mjesta”, upozorio je on.

Odgovarajući na pitanje Gorana Danilovića (DF), koliko ljudi radi na ažuriranju biračkih spiskova u Glavnom gradu, Manojlović je kazala da je pet zaposlenih, tri operatera, pravnik i daktilograf.

Iako je na ranijoj sjednice ocijenio da je “jedini problem DIK-a manjak profesionalnog kadra, kao i da i opozicija i vlast imaju povjerenje u taj državni organ “, Danilović je juče naglasio da se u avgustu mora uraditi i Zakon o Državnoj izbornoj komisiji.

Radna grupa će u ponedjeljak raspravljati o nacrtu Zakona o biračkim spiskovima u ponedjeljak, a tada će svoje pravničko znanje udružiti poslanici Miodrag Vuković (DPS) i Azra Jasavić i uraditi nacrt Zakona o registru prebivališta.

Galerija

Bonus video: