Prelaskom na novo mjesto funkcioneri sa sobom vode i provjerene kadrove

Vlada prihvatila Lukšićev predlog za imenovanje Čelebić, Jovanović, Pavličića i Šuković za savjetnike u Ministarstvu vanjskih poslova
468 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2013. 07:20h

Imenovanjem savjetnika za evropske integracije potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić samo je nastavio praksu državnih funkcionera da prelaskom na novu funkciju sa sobom vode provjerene i bliske kadrove.

Vlada Crne Gore je prihvatila Lukšićev predlog za imenovanje Anđele Čelebić, Gordane Jovanović, Nemanje Pavličića i Marije Šuković za savjetnike u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Čelebić je bila Lukšićeva savjetnica dok je bio na čelu Vlade, dok mu je Jovanovićeva desna ruka za saradnju sa medijima još od vremena kada je Lukšić bio na čelu ministarstva finansija.

Udomljavanje lojalnih kadrova nije strano ni direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boru Vučiniću

U Lukšićevom kabinetu tvrde da su novi savjetnici predloženi na bazi nihovih referenci, dosadašnjeg rada i angažman. U tom vladinom resoru podsjetili su da potpredsjednik Vlade ima pravo na imenovanje savjetnika, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizacijom Generalnog sekretarijata

"Savjetnici potpredsjednika Vlade za evropske integracije, imenovani su na bazi svoje stručne i drugih sposobnosti, i ti su razlozi opredijeli Vladu da usvoji ovaj predlog", kazali su u ministarstvu, odgovorajući na pitanje da li je na imenovanje uticala ranija saradnja Lukšića sa novim savjetnicima.

U ministarstvu tvrde da će Jovanović i Čelebić biti zadužene za poslove koje se tiču komunikacije integracionih procesa, Šuković za poslove Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, strukturnih i regulatornih reformi, dok će Pavličić biti savjetnik za evropske integracije zadužen za budžetske aspekte evropskih integracija.

Predrag Stamatović

Novi savjetnici nijesu jedini Lukšićevi provjereni kadrovi u ministarstvu vanjskih poslova. Nakon napuštanja premijerske funkcije, Lukšić je sa sobom u ministarstvo poveo i Predraga Stamatovića i Biljanu Šćekić, sa kojima je sarađivao i u ministarstvu finasija.

Stamatović sada pokriva mjesto v.d. direktora Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović smatra da su nova imenovanja potvrdila visok stepen politizacije institucija, navodeći da to podrazumijeva pad profesionalizma. On ističe da posebno treba biti oprezan kada je u pitanju MVPEI.

Dritan Abazović

"To što pojedini ministri vuku svoje pomoćnike u bilo koji resor, govori da imaju povjerenje samo u određeni krug ljudi. Koliko je to dobro za razvoj profesionalni instiitucija ostaje veliko pitanje", kazao je Abazović, navodeći da Brisel insistira na kadrovima koji moraju biti spremni.

Udomljavanje lojalnih kadrova nije strano ni direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boru Vučiniću koji je iz Ministarstva odbrane sa sobom poveo bivšu portparolku Tamaru Popović, i Marinu Pavićević, koja je bila njegov šef kabineta i u vrijeme kada je vodio Ministarstvo uređenja prostora.

Vučinić je sa sobom poveo i svoju sekretaricu Tijanu Vuković, koja je taj posao obavljala u oba ministarstva.

Kao provjereni kadar, Vojislav Vojkan Markovića pratio je sadašnjeg direktora Uprave za inspekcijske poslove Božidara Vuksanovića, od vremena kada je ovaj vodio Dječiji savez.

Kako je Vuksanović napredovao, Marković ga je pratio dok je vodio ZIKS, Upravu carine i Upravu policije. Ipak, nedavno je imenovan na funkciju direktora sportskog centra "Morača".

I pomoćnik direktora Sektora za pravne poslove u oblasti inspekcijskog nadzora Zoran Magdalenić važio je za odanog saradnika bivšeg direktora ZIKS-a Milana Radovića. Oni su sarađiavli i u vrijeme kada je Radović bio generalni sekretara Skupštine.

U Vujanovićev kabinet kad ostanu bez funkcije

Pred kraj drugog mandata kabinet predsjednika Filipa Vujanovića djelovao je kao idelno mjesto za udomljavanje kadrova koji su ostali bez funkcije. Tako su u Vujanovićevom kabinetu savjetničko mjesto našli bivši ambasadori, poslanici i direktori.

Veselin Veljović

Najpoznatiji Vujanovićev savjetnik bio je nekadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je bio zadužen za oblast bezbjednosti i odbrane.

Nakon gubitka poslaničkog mjesta, u Vujanovićev kabinet stigao je i funkcioner Bošnjačke stranke Amer Halilović, koji je pokrivao sektor socijalne i zdrastvene zaštite.

Nekadašnji ambasador Crne Gore u Velikoj Britaniji i uticajni funkcionr SDP-a Dragiša Burzan u Vujanovićevom kabinetu bio je savjetnik za spoljne poslove i međunarodne odnose.

On je na tu funkciju imenovan nakon završetka diplomatske karijere. Burzanovo mjesto u novom Vujanovićevom kabinetu već je pokrio bivši ambasador i ministar Darko Uskoković. On je bio ambasador Crne Gore u Italiji i Malti i ministar ekonomije u Vladi.

Galerija

Bonus video: