Vojnici u Avganistanu ne bi smjeli na front

Jokić je osvojio simpatije Vasilija Laloševića (SNP), koji je sa generalom bio saglasan da ne bi trebalo povećavati broj crnogorskih vojnika u ISAF misijama
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 19:56h

General Ljubiša Jokić, čiji izbor na funkciju vojnog predstavnika Crne Gore pri OEBS-u podržao skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, rekao je da ne bi podržao slanje crnogorskih vojnika u borbene misije u Avganistanu, te da ne bi trebalo povećavati broj naših vojnika u toj zemlji.

On je, odgovorajući na pitanje lidera PzP-a Nebojše Medojevića o učešću crnogorskih snaga u ISAF misijama, rekao da bi trebalo ostati nivou koji sada važi (stražarenje u bazi).

Upravo zbog tog stava Jokić je osvojio simpatije Vasilija Laloševića (SNP), koji je sa generalom bio saglasan da ne bi trebalo povećavati broj crnogorskih vojnika u ISAF misijama.

“Obradovali ste me tim stavom”, istakao je Lalošević, navodeći da njegova partija podržava izbor Jokića jer se, kako je naveo, radi o izuzetnom profesionalcu. Pojašnjavajući da podrška Jokiću ne znači istovremeno i podrška Vladi, Predrag Bulatović (SNP) je kazao da je general u tri rečenice o Avganistanu rekao više nego što su se mnogi trudili da objasne.

Navodeći da se OEBS bavi borbom protiv korupcije u vojsci i nabavkama vojne opreme, Medojević je podsjetio da je Jokić bio član Vrhovnog savjeta odbrane Državne zajednice Srbije i Crne Gore, kada je donijeta odluka o kupovini satelita i nabavci pancira, što je nanijelo višemilionsku štetu, koju “Crna Gora ne plaća jer je sukcesijom, poslije raspada države, Srbija preuzela te obaveze”.

Odbor je usvojio Izvještaj u radu za prethodnu i plan rada za ovu godinu, dok je Jokiću podršku uskratio jedino Medojević

"Žao mi je što nijesam znao za ovo pitanje prije odbora da se pripremim i da vam detaljnije odgovorim, jer čovjek zaboravi, to je bilo prije sedam godina", istakao je Jokić.

Na Medojevićevo pitanja da li u vojnu misiju pri NATO-u treba slati oficire koji “nijesu prošli bezbjednosnu procjenu”, Jokić je rekao da nije učestvovao u kadrovskim pitanjima.

"Ukoliko postoje dokazi, za bilo koga, treba ih procesuirati. Naša misija pri NATO-u je dobijala najbolje ocjene", rekao je Jokić.

Borislav Banović (SDP) kazao je da je vojna profesija posebno teška, apelujući da se zaštite oficiri koji su nakon raspada državne zajednice izabrani da služe u Vojsci Crne Gore, dok je Obrad Stanišić (DPS) nije sumnjao da će Jokić misiju obavljati na najbolji način kao i do sada.

Odbor je usvojio Izvještaj u radu za prethodnu i plan rada za ovu godinu, dok je Jokiću podršku uskratio jedino Medojević.

Ko to tamo sluša

Rad odbora ometalo je periodično šuštanje tehnike usljed smetnji nastalih nakon što je, kako je pojasnio predsjedavaći Mevludin Nuhodžić (DPS), na jedan od uređaja prosuta voda, što su poslanici iskoristili da se našale kako ih iz neko u Skupštini prisluškuje.

"Ne pominji više satelit, jer kad god to uradiš ovo zakrči", kazao je Lalošević Medojeviću.

Galerija

Bonus video: