CEDEM: Medojević je domaći Šešelj

CRNVO pozvao Medojevića da javno pokaže Ugovor koji CRNVO ima sa Vladom o organizovanju obuka za službenike javne uprave
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 15:27h

Nebojša Medojević je "simbol urušene političke kulture i primjer šešeljizacije javnog govora u Crnoj Gori", smatraju u Centru za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

U saopštenju koje potpisuje Rade Bojović, predsjednik upravnog odbora te NVO, stoji da je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) "komentarišući nedavnu raspodjelu javnih sredstava nevladinim organizacijama, u palanačkom duhu iznio nekoliko notornih neistina".

“Neistina je da je CEDEM režimska organizacija finansirana od strane vlade, iako je CEDEM od svog osnivanja do danas profesionalna i nezavisna analitička ustanova čije finansiranje je isključivo vezano za prestižne međunarodne donatore iz SAD-a i Zapadne Evrope”, navodi se u saopštenju, i naglašava da za 15 godina postojanja te oganizacije "procenat prihoda iz domaćih izvora nije prešao 1 odsto".

U CEDEM-u zamjeraju Medojeviću da mu "svojevremeno nije smetalo kada je započinjao u međuvremenu posrnulu političku karijeru da ga CEDEM u svojim anketama promoviše kao najpopularniju javnu ličnost" i da mu ta organizacija bude "ključna logistika njegovoj neutemeljenoj i karikaturalnoj političkoj ambiciji".

“Dalje, izvan zdravog razuma je da Medojević za profesora Srđana Darmanovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora CEDEM-a i dekana Fakulteta političkih nauka u Podgorici a sadašnjeg uglednog ambasadora Crne Gore u Vašingtonu, izjavi da je doušnik službe državne bezbjednosti.

"Medojeviću svojevremeno nije smetalo...da ga CEDEM promoviše kao najpopularniju javnu ličnost"

Ovakva nebuloza, neshvatljiva svakom pristojnom građaninu Crne Gore, može samo da izađe iz usta čovjeka za koga se nerijetko čuje da je saradnik srpske tajne službe na specijalnom zadatku u Crnoj Gori”, stoji u saopštenju CEDEM-a.

"Konačno, neistina je da je nevladin sektor najpokvareniji dio crnogorskog društva, pri čemu je jedino tačno da je crnogorski nevladin sektor doživio snažan moralni iskorak onoga trenutka kada ga je Medojević napustio i postao dio domaće političke klase", dodaje se.

"CEDEM do sada nije dnevno reagovao na bilo čije besramne, plitkoumne i jeftine političke izjave, ali ovoga puta smo prosto bili prinuđeni da damo par javnih ocjena o domaćem Šešelju čija retorika zaslužuje svako prezrenje", navodi se u zaključku saopštenja CEDEM-a.

CRNVO: Bilo bi bolje da koriguje javne istupe

I Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je Medojevića da javno pokaže Ugovor koji CRNVO ima sa Vladom o organizovanju obuka za službenike javne uprave.

"Poznato je da treneri CRNVO sprovode obuke za službenike javne uprave u Upravi za kadrove (UZK). To angažovanje je na personalnoj osnovi, i CRNVO treneri pojedinačno sklapaju ugovore sa UZK, a ne na osnovu bilo kakvog ugovora sa Vladom. Medojević na ovaj način tendeciozno plasira tezu da CRNVO ima monopol u ovoj oblasti zahvaljujući nekom ugovoru sa Vladom", navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor Ana Novaković.

Ana Novaković

Ovakvo iznenadno interesovanje za projekte i rad NVO sektora u Crnoj Gori, kako se dodaje, posebno čudi jer Medojević nije odgovorio na naše inicijative koje su se direktno ticale funkcionisanja NVO ili saradnje sa Skupštinom.

"Smatramo da su optužbe Medojevića neutemeljene i neargumentovane, a da je rječnik prisutan u optužbama na račun nevladinog sektora neprimjeren. Posebno iznenađuje ovakva netrepeljivost prema nevladinom sektoru od čovjeka koji je ipak ponikao iz nevladinog sektora a i dalje ima čvrste veze sa pojedinim NVO u Crnoj Gori. Svi snosimo odgovornost za način na koji se obraćamo javnosti, i tako pokazujemo vrijednosti koje baštinimo i kojima težimo. Zato bi bilo bolje za Medojevića da koriguje svoje javne istupe jer oni očigledno utiču na opadanje povjerenja javnosti u PZP", navodi se zmeđu ostalog u saopštenju CRNVO.

Galerija

Bonus video: