Marković: Danas ili sjutra odluka o ruskim diplomatama

"Iz članstva iz tog procesa proizilaze obaveze za državu u potrebi slijeđenja evropske spoljne politke ali i solidarnosti i partnerstva sa članicama NATO-a“
59 pregleda 76 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Radomir Petrić
Duško Marković, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 27.03.2018. 14:14h

Premijer Duško Marković poručio je danas iz Bara da će se Vlada "danas ili sjutra" odrediti o tome da li će Crna Gora slijediti primjer drugih evropskih država i protjerati ruske diplomate.

Tokom boravka u Baru, premijer je u društvu predsjednika Opštine Zorana Srzentiča i potpredsjednika Skupštine Crnre Gore Branimira Gvozdenovića, koji je u vrhu DPS zadužen za Bar, rano popodne izašao među građane u naselju Zaljevo, gdje je obišao gradilište vodovoda za Sveti Ivan.

Ističući da ovaj dolazak "nije marketinške prirode", on je tom prilikom najavio niz infrastrukturnih projekata.

"Veoma je važno da se kreče sa ovim projektom vodosnabdijevanja jer se tiče kvaliteta života svakog pojedinca na ovom prostoru. Moje prisustvo je povtrda i garancija Vlade da stane iza ovog, ali i drugih projekata o kojima smo govorili danas. Želimo rekonstruisati prugu Bar-Beograd, da ona bude brza priuga sve do Budimpešte. U 2019. želimo završiti prvu dionicu auto-puta, i odmah nastaviti dionice do granice sa Srbijom, paralelno stvarajući pretpostavke za Jadransko-jonsku cestu, da Bar povežemo sa ovim kapitalnim proejktima koji nas povezuju sa Evropom i na zapadu i na istoku. U Baru smo dogovorili stvaranje pretpostavki za rekonstrukciju puta Bar-Virpazar preko Sutormana, investicija vrijedi 20 miliona eura i ako ove godine dobijemo idejni projekat, on će u 2019. biti u kapitalnom budžetu", kazao je Marković u Zaljevu.

Na novinarsko pitanje da li će Vlada poštovati odluke evropskih zemalja koje su protjerale ruske diplomate, Marković je odgovorio da je država Crna Gora članica NATO "i najbolji kandidat za članstvo u EU i njen prvi naredni član", te da iz članstva u tim procesima proizilaze i obaveze za našu državu.

"Te obaveze proizilaze iz slijeđenja evropske spoljne politike i solidarnosti i partnertstva sa članicama NATO. Ovo što se desilo u Londonu ukazuje na to da je odgovornost na ruskoj strani, vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini, SAD i EU i drugih država. Naravno, Crna Gora kao odgovorna država i ozbiljan i solidaran partner će se danas ili več sjutra i sama odrediti u odnosu na tu situaciju", rekao je Marković.

Bar je slika multietničkog i multikonfesionalnog sklada

Marković je ocijenio i da je Bar slika multietničkog i multikonfesionalnog sklada Crne Gore.

On je kazao da je Bar grad po kojem se Crna Gora prepoznaje.

„Nije to samo mjesto i prostor koje ima resurse i prostora za razvoj i rast naše ekonomije“, saopštio je Marković.

On je naveo da je Bar slika Crne Gore, multietničkog i multikonfesionalnog sklada.

„Ovdje žive ljudi različitih vjera i nacija u najboljem skladu, u onome što čuva Crnu Goru i njene vrijednosti“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, kulturna baština Bara nije samo poznata u Crnoj Gori nego i širom planete.

„Biti u Baru je zaista zadovoljstvo, posebno predsjedniku Vlade, ali i razgovarati u Baru o razvoju njegovih potencijala je takođe izazov, ali i privilegija“, kazao je Marković.

On je dodao da je uvjeren da su u današnjim razgovorima Vlada i rukovodstvo Bara dali dobru osnovu kako se može uraditi više da bi se u toj opštini, a time i u Crnoj Gori, živjelo ljepše i kvalitetnije.

Bonus video: