Šaranović pisao Radonjiću: Žugić prekršio zakon, nije prijavio da više nije vlasnik vikendice u Tivtu

"Sadašnja katastarska evidencija Uprave za nekretnine pokazuje da se ta nepokretnost više ne vodi na Žugića, već na privredno društvo 'STADION' d.o.o. Podgorica, koje je u vlasništvu Žugićevog brata od strica"
5171 pregleda 1 komentar(a)
Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora

Danilo Šaranović, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, obratio se direktoru Agencije za sprječavanje korupcije, Sretenu Radonjiću, ukazujući mu na, kako je saopšteno iz te stranke, nepoštovanje Zakona o sprječavanju korupcije od strane Radoja Žugića, guvernera CBCG.

Kako je Šaranović u svom obraćanju Radonjiću napisao, istraživački tim Demorkata utvrdio je da je kod javnog funkcionera, Radoja Žugića, guvernera Centralne banke Crne Gore, došlo do promjene u imovini koju je, saglasno Zakonu o sprječavanju korupcije, morao prijaviti Agenciji.

"Naime, gospodin Žugić je 15.3.2018. godine Agenciji podnio godišnji Izvještaj o svojoj imovini i prihodima. U tom izvještaju, pored ostalog, prijavljena je kao svojina i nepokretnost – vikendica površine 62 m2 u opštini Tivat, KO Krašići", navodi se u saopštenju.

Ipak, tvrdi Šaranović, sadašnja katastarska evidencija Uprave za nekretnine pokazuje da se ta nepokretnost više ne vodi na Žugića, već na privredno društvo “STADION” d.o.o. Podgorica, koje je u vlasništvu Žugićevog brata od strica. "Precizno, ova nepokretnost – turistički objekat vodi se na “STADION” d.o.o. od 13.12.2018. godine".

"U ovom trenutku nepoznato je kojim pravnim poslom i po kom osnovu je predmetna nepokretnost promijenila vlasnika, jer gospodin Žugić nije postupio po članu 23 stav 2 Zakona o sprječavanju korupcije i u roku od 30 dana od nastupanja promjene u imovini u odnosu na stanje prijavljeno Izvještajem o tome obavijestio Agenciju", navodi Šaranović.

On je istakao da osjeća obavezu da ukaže na tu činjenicu "bez obzira na to što sam svjestan da je do nje Agencija mogla i morala doći po službenoj dužnosti".

"Ovo posebno iz razloga što je, u konkretnom slučaju, riječ o visoko pozicioniranom javnom funkcioneru koji se nalazi na čelu Centralne banke Crne Gore, institucije odgovorne za monetarnu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema u Crnoj Gori".

Šaranović je kazao da od Radonjića u ovom slučaju očekuje da primijeni Zakon i pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti i o tome javnost i njega, kao poslanika u Skupštini Crne Gore, obavijesti.

Bonus video: