Demokrate Žabljak: Podržavamo protest protiv devastacije Crnog jezera i NP Durmitor

"Kao što smo tada istakli i sada ponavljamo da je naš stav da na prostoru nacionalnih parkova nema mjesta za privatni biznis niti jednog fizičkog ili pravnog lica, kako funkcionera DPS-a, tako ni bilo kog drugog lica, partijskog ili nepartijskog"
491 pregleda 0 komentar(a)
Demokrate Žabljak, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate Žabljak, Foto: Demokratska Crna Gora

Opštinski odbor Demokrata Žabljak podržava građanski protest koji je usmjeren protiv devastacije Crnog jezera i Nacionalnog parka "Durmitor", a koji će se pod sloganom "Dalje nećeš moći” održati u subotu kod rampe, saopšteno je te partije.

Iz te stranke su najavili da će odbornici i cjelokupno njihovo članstvo učestvovati u najavljenim okupljanjima i protestnim šetnja.

"Posebno nas raduje činjenica što su građani Žabljaka bez obzira na partijsku pripadnost, u duhu pobjeda, a ne podjela, stali složno protiv tajkuna koji želi da zarad ličnog interesa i profita devastira naš najvrjedniji resur – prirodne ljepote durmitorskog kraja", saopštile su Demokrate.

Iz te stranke su podsjetili da su 19. marta upoznali javnost da se u NP Durmitor uspostavlja privatni monopol putem štetnog ugovora, a u korist kompanije i konzorcijuma na čijem je čelu funkcioner kolašinskog DPS-a.

"Tom prilikom, poslanik i potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, ukazao je na bezakonje u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi i upoznao javnost sa skandaloznom devastacijom koja je tih dana izvršena u neposrednoj blizini Crnog jezera".

Demokrate podjsećaju i da je njihov odbornik Darko Šljivančanin 20. marta podnio VDT-u krivičnu prijavu protiv NN lica zbog toga što su u Nacionalnom parku "Durmitor", u neposrednoj blizini Crnog jezera, posjekli na desetine potpuno zdravih stabala četinara, "čime su počinili krivično djelo – pustošenje šuma iz člana 323 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore".

"Kao što smo tada istakli i sada ponavljamo da je naš stav da na prostoru nacionalnih parkova nema mjesta za privatni biznis niti jednog fizičkog ili pravnog lica, kako funkcionera DPS-a, tako ni bilo kog drugog lica, partijskog ili nepartijskog. Stoga, još jednom pozivamo nadležne institucije da napokon postupe u duhu Ustava i po slovu zakona, te poslušaju glas građana i spriječe dalju devastaciju durmitorskog bisera - Crnog jezera", zaključuju žabljačke Demokrate.

Bonus video: