Darmanović u posjeti SAD na sastancima sa članovima Predstavničkog doma i Senata

U razgovoru sa predsjedavajućim Komiteta za vanjske poslove u Predstavničkom domu, kongresmenom Eliotom Engelom, Darmanović je kazao da je regionalna saradnja jedan od proriteta crnogorske spoljne politike i ukazao na brojne aktivnosti koje preduzimamo u pravcu njene pune afirmacije
352 pregleda 2 komentar(a)
Riker i Darmanović, Foto: MVP
Riker i Darmanović, Foto: MVP
Ažurirano: 03.04.2019. 13:23h

Crna Gora, sa pozicije najnovije članice, snažno zagovara politiku otvorenih vrata i veće prisustvo NATO-a u regionu, rekao je u Vašingtonu ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On se, prvog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom.

Ocijenjeno je da je bilateralna i saveznička saradnja u okviru NATO alijanse veoma dobra i istaknut značaj dinamike održavanja političkih kontakata na visokom nivou.

Saopšteno je da su razmijenjena mišljenja o aktuelnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, modalitetima za snaženje međusobnog povjerenja i dalje stabilizacije regionalnih prilika.

Crnogorski šef diplomatije imao je u Vašingtonu i odvojene susrete sa članovima Predstavničkog doma i Senata.

U razgovoru sa predsjedavajućim Komiteta za vanjske poslove u Predstavničkom domu, kongresmenom Eliotom Engelom, Darmanović je kazao da je regionalna saradnja jedan od proriteta spoljne politike.

"Intenzivna regionalna saradnja podstiče i usmjerava dinamiku evropskog puta i predstavlja značajan mehanizam u rješavanju preostalih otvorenih pitanja u regionu", kazao je Darmanović.

Kongresmen Eliot je čestitao Crnoj Gori na dosadašnjem napretku i, kako se navodi, njenoj značajnoj ulozi u cilju obezbjeđivanja i daljeg snaženja stabilnosti i sigurnosti u regionu.

Darmanović je razgovarao predsjednikom Odbora za bezbjednost i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Majkom Tarnerom.

U kontekstu napretka Sjeverne Makedonije u evroatlantskoj integraciji i rješavanja višedecenijskog spora oko imena, Tarner je ocijenio da je ostvarivanje punopravnog članstva Crne Gore otvorilo put proširenja Alijanse.

"Crna Gora, sa pozicije najnovije članice, snažno zagovara politiku otvorenih vrata i veće prisustvo NATO-a u regionu, naročito u kontekstu jačanja stabilnosti i sigurnosti, a time i unaprjeđenja uslova za dalji ekonomski i sveukupni razvoj", kazao je Darmanović.

Na sastanku sa kongresmenom Dagom Lambornom pohvaljen je konstruktivan angažman, aktivna uloga i posvećenost Crne Gore savezničkim ciljevima i aktivnostima i naglašen obostrani interes za nastavak sadržajne i intenzivne saradnje dvije države.

U razgovoru sa predsjedavajućim Komiteta za unutrašnju bezbjednost i podkomiteta za Evropu u Senatu SAD, Ronom Džonsonom, ukazano je na posvećenost Crne Gore izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

"Crna Gora je prepoznala značaj projektovanja vrijednosti Alijanse i ohrabrujuća je njena uloga u regionu Zapadnog Balkana", kazao je Džonson i ponovio čvrstu opredijeljenost SAD da nastave sa snažnim prisustvom na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: