Ko sada vlada Kotorom?

Dvoje odbornika SDP-a glasalo sa DPS-om za smjenu Jokića. Bečić objavio da više nema jedinstva opozicije na državnom nivou, Pokret Odupri se da je SDP sebe isključila iz Sporazuma o budućnosti. SDP tvrdi da njegovi odbornici nijesu poštovali direktive Predsjedništva, prijete raspuštanjem odbora
7553 pregleda 29 komentar(a)
Jokić na protestu, Foto: Demokrate
Jokić na protestu, Foto: Demokrate
Ažurirano: 25.04.2019. 07:35h

Ne zna se ko od juče upravlja Kotorom, a dovedeno je u pitanje i opoziciono jedinstvo na državnom nivou i vlast u Budvi.

To je epilog jučerašnje sjednice Skupštine Opštine Kotor - na kome je smijenjen gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate). A i protesta, sa koga je lider Demokrata Aleksa Bečić poručio da je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić “pucao u jedinstvo opozicije”.

Pokret “Odupri se” sinić je objavio na društvenim mrežama da je “SDP sama sebe isključila iz Sporazuma o budućnosti...rušenjem opozicione vlasti i predavanjem grada “. Za smjenu Jokića glasalo je juče 18 odbornika kotorskog parlamenta iz DPS-a, HGI, SD, Liberalne partije i dva od ukupno tri odbornika SDP-a. Sve to nakon što je predsjednica Skupštine Dragica Perović dala pauzu a predsjedavanje je preuzeo odbornik DPS-a. SDP koji je i inicirao smjenu, juče se ogradio od postupka svoja dva odbornika, tvrdeći da nisu ispoštovali partijsku direktivu.

Vladimir Jokić smatra da je “političkom korupcijom i prevarom razriješen funkcije predsjednika Opštine Kotor.”

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović kazala je da se “odigralo pravno nasilje i da po svim normama i zakonima na skupštinskoj lakrdiji nije donijeta odluka o razrješenju predsjednika Opštine”.

Ona smatra da je Jokić i dalje legalni i legitimni predsjednik Opštine Kotor.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi predsjednik može biti smijenjen ako blagovremeno ne predloži budžet i završni račun, ako ne obezbijedi sprovođenje strateških planova i programa, ne podnese izvještaj o svom radu ili ne sprovodi sudske odluke. U tom slučaju mijenjaju ga potpredsjednici, kojih je Kotor imao troje. Dvoje je podnijelo ostavke, dok je trećeg - Branka Nedića (SDP) Jokić juče smijenio jer je imao informaciju da bi on mogao biti vršilac dužnosti predsjednika opštine. Potpredsjednik Opštine iz PzP-a, Milivoje Samardžić, danas je za “Vijesti” objasnio da on juče nije podnio ostavku, već da je ponudio dan ranije.

Potpredsjednik Opštine Budva i funkcioner Crnogorske Vladimir Bulatović saopštio je da „nakon smjene Jokića u Kotoru, koju je inicirao i sa DPS-om sproveo SDP, ta stranka više ne može biti dio naše zajedničke vlasti u Budvi”.

“Crnogorska je i ranije inicirala izmjene koalicionog sporazuma budvanske vlasti i u tom sporazumu ne može biti mjesta za rušitelje opozicionog djelovanja“, izjavio je Bulatović. Sa protesta “Ne damo Kotor”, koji je održan skoro paralelno sa sjednicom Skupštine, Aleksa Bečić je rekao: “S obzirom da se svi u SDP-u ne slažu sa ovim sramnim činom, personalizovaću odgovornost na onog koji je skuvao ovu čorbu, kao mnoge do sada, a njegovo ime je Ranko Krivokapić. Danas je Ranko Krivokapić pucao u jedinstvo opozicije, u demokratiju, u izbornu volju i kao mnogo puta do sada dao pojas za spasavanje DPS-u... Od danas, saglasno odluci Glavnog odbora, Demokrate više Ranka Krivokapića ne smatraju partnerom nigdje i nema te sile koja me može natjerati da sjednem sa njim kao partnerom za isto sto i da se dogovaram”.

On je prozvao Krivokapića da od 2012. do 2015. godine “nije imao petlje da sa nama ruši Vladu Mila Đukanovića kada smo imali većinu”.

“Ali danas ima hrabrosti da... ruši mlade i nekompromitovane ljude. Za Đukanovića i njegove partnere je tvrdio da su isisali 800 miliona kroz KAP, ali nije smio da ga sruši, a Jokića ruši zato što narednih 12 godina Luka Kotor ostaje opštinska, a ne tajkunska”, rekao je on.

Niko od predstavnika kotorske vlasti juče nije mogao da objasni da li će dešavanja rezultirati ostankom Jokića na funkciji v. d. predsjednika, uvođenjem prinudne uprave u tu Opštinu od strane Ministarsta javne uprave i imenovanjem odbora povjerenika koji će Kotorom upravljati do vanrednih lokalnih izbora. Ili će SDP uz podršku DPS, SD, HGI i LP narednih dana formirati novu lokalnu upravu.

Jokić je smijenjen nakon što je predsjednica Skupštine konstatovala da nisu ispunjene formalno–pravne pretpostavke da sjednica počne i da dnevni red bude dopunjen naknadno predloženom odlukom o određivanju v. d. predsjednika opštine, zbog čega je dala pauzu na neodređeno vrijeme.

Uprkos tome, dvoje odbornika SDP-a Bruna Lončarević i Goran Brguljan i opozicija su nakon toga nastavili sjednicu, ovlastivši najstarijeg odbornika Jova Suđića (DPS) da predsjedava. Suđić međutim, to nije uradio već je “ovlašćenje” za predsjedavanje sjednicom prenio na predsjednika kluba odbornika DPS-a Željka Avramovića. Odbornici SDP, DPS, SD, HGI i LP saglasili su se potom da treba smijeniti Jokića, koga optužuju za nezakonite odluke, samovolju i blokiranje rada lokalnog parlamenta, te nanošenje štete gradu.

Zaključujući sjednicu, Avramović je apelovao na Jokića i kako je kazao “sve ostale zaposlene u Opštini koje je Jokić doveo” da bez pogovora prihvate odluku Skupštine i da, kako je kazao “to shvate ozbiljno i ne prave ništa što bi podlijegalo krivičnoj odgovornosti”.

“Novoj većini sam ostavio dospjele zahtjeve, DPS katalog i sitninu”

“Odlazim čista srca i čista obraza. Novoj većini sam ostavio dospjele zahtjeve, DPS katalog i sitninu. Da imaju, da im se nađe”, napisao je Jokić na Fejsbuk profilu. On je objavio i fotografiju na kojoj se vide odbornici SDP Bruna Lončarević, Goran Brguljan i nevjenčana supruga Ranka Krivokapića Tena Božović kako u bašti hotela “Vardar” nakon izglasavanja Jokićeve smjjene, “nazdravljaju sa funkcionerima DPS, od kojih je jedan direktor Doma starih u Risnu i optuženi za poziv na moj linč, Srđan Dragomanović.” Kotor je, inače, juče prije početka sjednice SO osvanuo izlijepljen kopijama uvjerenja u kojem piše da je Vladimir Jokić 2011. riješenjem MUP-a Srbije, primljen u državljanstvo Srbije. Juče se špekulisalo da će Tena Božović biti nova gradonačelnica:Ona za “Vijesti” rekla da to nije tačno.

SDP: Raspustićemo odbor ako naši odbornici podrže DPS

Nakon sjednice, SDP je objavio da neće formirati novu vladajuću većnu sa DPS-om i njemu bliskim strankama i da ostaju privrženi Sporazumu za budućnost, na državnom nivou. “Centrala SDP-a planira da isključi odbornike i raspusti kotorski odbor ukoliko oni sa DPS-om pokušaju da izaberu novu vlast”, objašnjeno je “Vijestima”. U toj partiji tvrde da su odbornici imali direktivu da nakon pauze napuste salu, ali da je dvoje ostalo samoinicijativno. “SDP je kroz odluku Predsjedništva dao smjernice za mogući dogovor, pa je današnje ponašanje ovih odbornika SDP-a protivno politici iskazanoj u pozivu Predsjedništva”, saopštio je SDP. Dodaje se i da je potpredsjednik opštine iz SDP-a Branko Nedović jasno iskazao stav da ne želi uzeti bilo kakvu odgovornost za dalja dešavanja u Kotoru. Nezvanično tvrde da Nedović ne bi pristao da bude v. d. predsjednika opštine.

Perovićeva: U lakrdiji Jokić nije legalno razriješen, i dalje je gradonačelnik

Dragica Perović (DF), koja je ranije najavila da će podnijeti ostavku ukoliko Jokić bude razriješen, kaže da će to učiniti jedino kada se to desi legalno i legitimno. “U skupštinskoj lakrdiji izvršeno je pravno nasilje. Ja samo pitam ko će potpisati to što su usvojili kada se bude objavljivalo u Službenom listu”, rekla je Perovićeva za “Vijesti”. Upitana da li je nezakonito i razrješenje Branka Nedovića, jer Skupština nije dala saglasnost, Perovićeva tvrdi da je Jokić po zakonu razriješio svog potpredsjednika. “To je u ingerenciji predsjednika Opštine o smjeni podpredsjednika, i on je to učinio u skladu sa zakonom i takvo rješenje onda ide u SO na saglasnost - što znači da od momenta kada ga je razriješio predsjednik, proizvode se i pravne posljedice tog rješenja”, kazala je Perovićeva.

Aprcović: U Podgorici na ulici smjenjujete vlast, a ovdje čuvate lokalnu vlast

“Ovo je Skupština u kojoj smo svi jednaki i svi smo isti. Onda kada postoji većina, ova Skupština može i da radi. Ovo je naš dom, a ne ono dolje, ono je ulica. Ne postoje više razlozi da SDP podržava ovu vlast. U ovom gradu već godinu i po postoji nešto što se zove “ne valja”, vlast ne funkcioniše, nema Skupštine i mi iz SDP-a to više ne možemo da prihvatimo...Mi ne želimo da budemo dio parazitske vlasti i parazitske Luke Kotor čiji je grad žrtva,” kazala je Bruna Lončarević (SDP).

“Nije donesen budžet, planovi i programi rada, nijedna kapitalna investicija nije realizovana, Kotor je u blokadi”, rekao je Željko Aprcović (DPS). On je zamjerio organizatorima kotorskog protesta da imaju različite aršine. “Ne možete imati dva aršina za iste stvari - vaninstitucionalno na ulici u Podgorici tražite smjenu državne vlasti, a ulicom i vaninstitucionalnim pritiskom u Kotoru želite da sačuvate lokalnu vlast”, rekao je Aprcović.

Bonus video: