Drljević: Crna Gora snažno posvećena pristupanju EU

Delegaciju su činili članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković i pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcije Savo Milašinović
250 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorska delegacija u Hagu
Crnogorska delegacija u Hagu

Crna Gora je pokazala snažnu posvećenost u sprovođenju reformi i Vlada Holandije je spremna da pruži svu podršku u nastavku procesa pristupanja Evropskoj uniji, poručeno je na sastancima koje je crnogorska delegacija imala u Hagu.

Crnogorska delegacija, koju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević imala je više sastanaka u Hagu, s ciljem predstavljanja najnovijih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Drljević je poručio da su dosljedna primjena evropskih standarda u oblasti zaštite i promocije sloboda, prava i sigurnosti građana, kao i kontinuirani napredak u zakonodavnoj reformi i izgradnji institucija, osnova za očekivanje da će postignuti napredak biti prepoznat u predstojećem izvještaju EK o Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, očekuje se da će biti prepoznati i ostvareni rezultati u oblasti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i privremenog oduzimanja imovine.

"Uvjereni smo da će, na temelju dobrih rezultata koje ostvarujemo, EK uskoro pristupiti definisanju mjerila za privremeno zatvaranje ovih poglavlja", poručio je Drljević.

Predstavnici crnogorske delegacije su prenijeli da su sve institucije, u punom kapacitetu, posvećene ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24.

Predstavnici holandskih ministarstava vanjskih poslova i pravde su pozdravili doprinos Crne Gore NATO-u i jasnu opredijeljenost članstvu u EU.

"Pohvalili su usaglašenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, rezultate ostvarene u okviru policijske saradnje i rad na unapređenju položaja LGBT populacije", kaže se u saopštenju.

Oni su poručili da je u narednom periodu potrebno nastaviti sa proizvodnjom rezultata u oblasti borbe protiv korupcije, jačanja nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, za šta Crna Gora može računati na punu podršku holandskih institucija.

Delegaciju su činili članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković i pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcije Savo Milašinović.

Oni su u Hagu razgovarali sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde.

Bonus video: