Drljević: Od datuma je važnije da osjećamo dobrobiti pregovaračkog procesa

Glavni pregovarač je ocijenio da Agencija za sprečavanje korupcije u narednom periodu treba da bude fokus pažnje upravo zbog fenomena korupcije
756 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2019. 11:54h

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević ocijenio je da je manje važno kada će biti konačan datum ulaska Crne Gore u EU, te da “je važnije da osjećamo određene dobrobiti pregovaračkog procesa u različitim segmentima i da je to cilj kojem treba težiti”.

Drljević je na radnom doručku sa novinarima, kazao da ga čini zadovoljnim što je u izvještaju o napretku konstatovan određeni napredak u oblastima koja se tiču korupcije i organizovanog kiriminala.

“Mi se ipak krećemo. To nije nešto što je moguće uraditi u kratkom vremenskom roku. Mislim da će nam za postizanje pune spremnosti u ovom dijelu trebati vremena, ali ono što je bitno je da prepoznajemo da se u tom dijelu konstatuje napredak u svakoj od ovih oblasti”, rekao je Drljević.

On je ocijenio da Agencija za sprečavanje korupcije u narednom periodu treba da bude fokus pažnje upravo zbog fenomena korupcije, “koja je prisutna ne samo u Crnoj Gori, već i drugim državama koje su u porcesu pristupanja EU, ali i u državama članicama EU”.

Šefica za poglavlje 23 Marijana Laković je kazala da kada je riječ o unapređenju slobode medija, posvećenost pravosudnih institucija se ogleda kroz tri pravosnažne presude koje su donijete u ovoj godini, a započete u 2018.godini.

Ona je istakla da u slučaju brutalnog napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić očekuju da će počinioci biti privedeni pravdi i da će ovaj slučaj dobiti i sudski epilog.

Laković je ocijenila da je u izvještaju EK prepoznat nedostatak jedinstvene medijske samoregulacije u Crnoj Gori, navodeći da će Vlada dati punu podršku ukoliko mediji nađu rješenje za taj problem.

Ona je naglasila da je Vlada ulagala značajne napore u izvještajnom periodu radi unapređenja slobode medija kroz izradu Zakona o medijima, RTCG...

Bonus video: