Novi konkurs za Savjet ASK, nezadovoljni kandidatima?

Odbor će danas razmatrati izvještaj komisije, vjerovatno i raspisati novi oglas
2916 pregleda 0 komentar(a)
Stijepović, Obrenović i Ćalović, Foto: Luka Zeković
Stijepović, Obrenović i Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2019. 09:46h

Skupštinski Odbor za antikorupciju danas će odlučiti da li će ponovo raspisati konkurs za nove članove Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), jer se navodno nije prijavilo dovoljno kvalitetnih kadrova.

Aktuelnom Savjetu Agencije mandat ističe 26. juna.

Komisija za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta ASK-a obavijestila je Odbor da se na konkurs prijavilo 12 članova, od kojih oni treba da predlože pet. Smatraju, međutim, da procedura izbora treba da bude ponovljena.

Poslanici će danas na sjednici odlučiti da li će prihvatiti predlog.

Za funkcije u Savjetu ASK-a prijavili su se aktuelna predsjednica Goranka Vučinić i članovi tog tijela Bojan Obrenović, Gavrilo Čabarkapa i Ristan Stjepović.

Kandidovali su se i doskorašnja članica tog tijela i izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković, direktor Evropskog pokreta Momčilo Radulović, izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, bivši viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović, Elvira Pupović, predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Samardžić Popović, načelnik Odsjeka za integritet i lobiranje u ASK Mladen Tomović i Igor Pavićević.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije Odbor za antikorupciju formira Komisiju za sprovođenje izbora članova Savjeta koja obavlja razgovor sa kandidatima i odlučuje o tome da li su kvalifikovani da uđu u Savjet ASK.

Prema zakonu, za člana Savjeta mogu se kandidovati lica koja imaju 10 godina radnog iskustva od čega najmanje pet godina radnog iskustva u vršenju poslova iz oblasti borbe protiv korupcije ili zaštite ljudskih prava i najmanje tri mišljenja o stručnim i radnim kvalitetima od privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika kod kojeg radi ili je radio, odnosno sa kojim je ostvario poslovnu saradnju. Evropska komisija (EK) je nedavno u Izvještaju o Crnoj Gori konstatovala da treba osigurati nezavisnost

Agencije i ispraviti nedostatke u njenom radu na koje su ukazali sudovi, odlučujući da je nezakonito smijenjena nekadašnja članica Savjeta ASK, Vanja Ćalović Marković. Krajem godine ističe i mandat direktoru ASK-a Sretenu Radonjiću.

Bonus video: