Kašćelan izabran za novog gradonačelnika Cetinja

"Postojale su dodatne konsultacije i stvorile su se pretpostavke za realizaciju koalicionog sporazuma na državnom nivou a koji se tiče Cetinja", kazao je odbornik SD Ivan Gazivoda na pitanje zašto on i njegov kolega nisu bili na jučerašnjoj sjednici
796 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2018. 18:12h

Kandidat Demokratske partije socijalista Aleksandar Kašćelan izabran je za gradonačelnika Cetinja glasovima svih odbornika DPS-a i jednog odbornika Socijaldemokrata Ivan Gazivoda. Drugi odbornik SD-a Ivan Ivanović bio je van države.

Poslije polaganja zakletve, Kašćelan je u prvom obraćanju kazao da je svjestan velike odgovornosti koju ne sebe preuzima.

„Znam da je ispred mene izazovan mandat, da ćemo morati da radimo mnogo više da bi građanke i građani Cetinja bili zadovoljniji. Nastojaću da u narednom mandatu odgovorno pristupim rješavanju ključnih izazova, u cilju bolje budućnosti. Nastavljajući započeto, ulažući u nove projekte, siguran sam da će ova gradska vlast - uz tijesnu saradnju sa državom - raditi neumorno i savjesno, i da ćemo opravdati očekivanja gradjana,“ kazao je novi gradonačelnik.

On je obećao da će nova vlast biti istinski servis građana. "Ali i privrednika i investitora - bez kojih siguran sam, nema razvoja ni boljitka Cetinja," ocijenio je on.

Odbornik Socijaldemokrata Ivan Gazivoda kazao je da njegova partija nije predložila Kašćelana nego da je samo dala saglasnost na kandidaturu, nakon što su odbornik DPS-a Borislav Pravilović i predsjednica Skupštine Prijestonice Maja Ćetković kazali da je njega predložila dvojna koalicija.

"Postojale su dodatne konsultacije i stvorile su se pretpostavke za realizaciju koalicionog sporazuma na državnom nivou a koji se tiče Cetinja", kazao je odbornik SD Ivan Gazivoda na pitanje zašto on i njegov kolega nisu bili na jučerašnjoj sjednici.

Gazivoda nije želio da kaže što to konkretno znači i da li se to odnosi na mjesto direktora bolnice Danilo I, na kojem insistira SD.

“To ne bih sad komentarisao,” kazao je Gazivoda.

Gazivoda je kazao da želi puno uspjeha u radu novom gradonačelniku.

“Nadamo se svemu najboljem za ovaj grad,” kazao je Gazivoda.

“Mi smo kao odgovorna partija i odgovorni pojedinci u potpunosti ispostivali koalicioni sporazum, tako da tu nema nikakvog problema,” kazao je Gazivoda, na pitanje da li njih nedolazak na jučerašnju sjednicu predstavlja pokazatelj kako će koalicija sa DPS-om funkcionisati.

Gazivoda je kazao da jos nije odlučeno ko će biti zamjenik gradonačelnika, što je mjesto koje pripada SD-u. Kazao je da će ta odluka uskoro biti donijeta na organima SD-a.

Danas je, inače, bio zadnji rok za izbor gradonačelnika.

Na sjednici, kojom je predsjedavala predsjednica Maja Ćetković, verifikovane su ostavke dijela odbornika DPS-a i jednog odbornika SDP-a, a počeli su mandati novim odbornicima.

Među tačkama dnevnog reda je i Odluka o privremenom finansiranju, koju je krajem prošle godine donio tadašnji gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Kompletna cetinjska opozicija bojkotuje sjednice Skupštine Prijestonice do odluke Upravnog suda, koji treba da utvrdi da li je konstitutivna sjednica i izbor njene predsjednice bio u skladu sa Poslovnikom i Statutom.

“Skupština Prijestonice nema kvorum za otvaranje današnje sjednice jer je 7 odbornika DPS-a već ranije podnijelo ostavke. Da bi Skupština na početku sjednice konstatovala prestanak njihovih mandata i mandate novih odbornika, prethodno mora imati kvorum za otvaranje sjednice. Prema članu 101 stav 1 alineja 1 i stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika odborniku prestaje mandat danom podnošenja ostavke i samim tim on ne može dati kvorum za početak sjednice,” kazao je odbornik SDP-a Nikola Đurašković.

Predsjednik cetinjske URA Filip Adžić ocijenio je da je po srijedi "ubijanje pravne države".

"Stari odbornici su podnijeli pisane ostavke, ali i u slučaju da se oni vrate kako bi obezbijedili kvorum to bi značilo da sjednici prisustvuje i bivši gradonačelnik, a sadašnji ministar kulture što bi ga automatski dovelo u konflikt interesa jer je rok za podnošenje ostavke od 30 dana odavno istekao," kazao je Adžić.

On je dodao da je i "razlog hitnosti ponovo sporan jer sjednica koja juče nije ni otovrena ne može biti na ovaj način danas zakazana".

Uoči današnje sjednice, predsjednik cetinjskih Demokrata Danilo Mrvaljević kazao je i da njihovi odbornici neće učestvovati u radu Skupštine do odluke Upravnog suda.

On je kazao da Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate drže grad u blokadi tri mjeseca.

Mrvaljević je kazao da bi bilo najpoštenije da se održe novi izbori.

Galerija

Bonus video: