Mićanović izabrana za Gvozdenovićevu savjetnicu; Zogović: Zapošljavaju kao da je "Švabo u Pančevu”

Marta Šćepanović (DPS) rekla je da Mićanović ima imponzatnu biografiju i da takav kadar treba zadržati u Crnoj Gori
15537 pregleda 24 komentar(a)
Sa sjednice odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 21.04.2020. 14:12h

Administrativni odbor imenovao je danas Anđelu Mićanović, diplomiranu politikološkinju, za savjetnicu potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića.

Predstavnici opozicije imali su primjedbe zbog zapošljavanja u uslovima pandemije.

“Neprimjereno je da dok Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), koje je sklepano kako je sklepano, uvodi mjere da većina stanovnika ne može da izvršava radnu obavezu, DPS se bavi zapošljavanjem savjetnika u Skupštini, kao da je `Švabo u Pančevu' i to mora sad da se završi. Imam informacije od građana da se vrši veliki broj zapošljavanja i da se ovakav ambijent koristi u političke svrhe”, kazao je poslanik DF-a Milun Zogović.

Zogović
Zogović(Foto: Skupština Crne Gore)

Marta Šćepanović (DPS) rekla je da Mićanović ima imponzatnu biografiju i da takav kadar treba zadržati u Crnoj Gori.

Zogović je pitao kojim kapacitetom radi Skupština, koliko službenika dolazi na posao.

“Ovo je izrugivanje sa svim građanima koji ne mogu da obavljaju svoju redovnu radnu obavezu. Čudi me da je nijeste stavili na čelu Instituta za javno zdravlje, s obzirom na sposobnosti koje pominjete", kazao je Zogović.

Anđela Mićanović
Iskustvo u Delegaciji EU, UN, Vladi: Anđela Mićanović(Foto: Luka Zeković)

Milutin Đukanović (DF) je, podsjećajući na angažman Mićanović u CEDEM-u, naveo da se često dešava da kadar iz NVO ide u Vladu i Skupštinu.

“Postaje iritanto da određene NVO postaju rasadnik Vladinih kadrova. NVO se finansiraju iz inostranstva, bave se politikom a onda njihovi postaju kadrovi vlade”, rekao je Đukanović.

Raško Konjević (SDP) je podsjetio da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

“Od 2. marta do 3. aprila na sajtu Zavoda za zapošljavanje za naučno-nastavni kadar raspisano je 135 oglasa. Ne da ovo vrijeđa zdrav razum, nego se krši i proklamovana politika Vlade. Samo želim da ukažem kako vlast priča, a kako se ponaša", kazao je Konjević.

On je dodao i da je na sajtu Uprave za kadrove objavljeno 80 oglasa, od čega 30 za Poresku upravu.

“Ovo je 200 oglasa u javnom sektoru, što je ukupni godišnji trošak 1,5 miliona eura", naveo je Konjević podsjećajući koliko je mala pomoć opredijeljena za penzionere i radnike zbog krize.

Gvozdenović je u predlogu dostavljenom Administrativnom odboru predložio Mićanović za savjetnicu, u skladu sa Odlukom o posebnim savjetnicima Skupštine. On je naveo da “već duži period njegov kabinet funkcioniše bez savjetnika“.

Gvozdenovića je od 2017. do kraja 2018. godine, savjetovao bečelor međunarodnih odnosa, Uroš Andrijašević. On je prešao na funkciju predsjednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

Mićanovićeva je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, a master studije je završila na Univerzitetu u Hajdelbergu, u Njemačkoj.

Od marta 2019. godine je radila kao saradnica za komunikacije i odnose s javnošću i asistentkinja predstavnice UNHCR-a u Crnoj Gori, a prije toga je četiri mjeseca radila kao saradnica u kabinetu premijera, Kancelariji za evropske integracije.

Stažirala je u Američkoj privrednoj komori, Delegaciji EU u Crnoj Gori, Ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, Ujedinjenim nacijama u Crnoj Gori...

Prema Odluci o posebnim savjetnicima koju je donio Administrativni odbor krajem 2018. godine, predsjednik Skupštine Ivan Brajović može da ima do devet savjetnika, a potpredsjednici Skupštine do dva savjetnika. Prvi čovjek parlamenta trenutno ima osam savjetnika. Toliko je imao i njegov prethodnik Ranko Krivokapić (SDP).

Prije izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru, savjetnici u kabinetima visokih državnih zvaničnika mjesečno su zarađivali tri puta manje nego sada, odnosno nešto iznad 500 eura. Sada savjetnici Brajovića imaju od 1.212 do 1.400 eura, koliko i sudije i tužioci osnovne nadležnosti.

Brajovića savjetuju Tatjana Krivokapić, koja je glavna savjetnica i šefica kabineta, Milica Vujošević, Nusret Ećo, Ana Radonjić, Bojana Dabović, Marija Blagojević, Jelena Davidović i Vladimir Šibalić.

Diplomirana filološkinja Ana Radonjić i diplomirana novinarka Bojana Dabović su radile kao savjetnice i u kabinetu Brajovićevog prethodnika Darka Pajovića, dok je Davidovićeva bila savjetnica i u ranijim sazivima. Marija Blagojević, koja je i odbornica SD u Skupštini Glavnog grada, za Brajovićevu savjetnicu imenovana je u aprilu 2017. godine.

Prošle godine za Brajovićeve zamjenike imenovani su diplomirani pravnik Vladimir Šibalić, specijalizantkinja međunarodnih odnosa i diplomatije Milica Vujošević i inženjer elektrotehnike Nusret Ećo.

Poptredsjednika Skupštine Genci Nimanbegua savjetuju Nikola Berišaj i Ardijan Mavrić, koji primaju po 1.041,odnosno 1.048 eura. Berišaj, koji je inženjer elektrotehnike, i Mavrić koji je završio višu računarsku školu na ETF-u su Nimanbeguovi savjetnici od 2017. godine.

Bonus video: