Mogerini: CG i Albanija se ističu u odnosu na ostale kandidate za članstvo u EU

Otvarajući konferenciju Mogerini, kazala je da nacionalni parlamenti imaju ključnu ulogu u oblikovanju spoljne politike i da održavaju otvoreni kanal sa javnošću
96 pregleda 13 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2018. 14:08h

Crna Gora i Albanija, svojim aktivnim učešćem u usklađivanju i oblikovanju spoljne i odbrambene politike Evropske unije, ističu se u odnosu na ostale kandidate za članstvo, ocijenila je visoka predstavnica Unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Federika Mogerini.

Dvodnevna Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja se održava u Sofiji, bavila se prioritetima i strategijama EU u oblasti zajedničke vanjske i bebjednosne politike.

Otvarajući konferenciju Mogerini, kazala je da nacionalni parlamenti imaju ključnu ulogu u oblikovanju spoljne politike i da održavaju otvoreni kanal sa javnošću.

"Spoljna i bezbjednosna politika nijesu samo nadležnost nacionalnih vlada, već i parlamenata«, rekla je Mogerini, saopšteno je iz crnogorske Skupštine.

Ona je dodala i da je u posljednjih nekoliko mjeseci u oblasti spoljne i bezbjednosne politike EU napravila značajne iskorake što je doprinijelo da Unija razvije sistem koji će biti drugi po važnosti sistem odbrane u svijetu.

Konstatovala je da je odnos EU i NATO jači nego ikada, uz poruku da Evropljani u narednom periodu moraju snositi odgovornost za sopstvenu bezbjednost.

Govoreći o reformama i perspektivi Zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić poručio je da Crna Gora novu Strategiju proširenja EU vidi kao snažnu promociju ideje evropske integracije, sa ciljem da je, kako je kazao, i Brisel i zemlje kandidati, zajedno učine aktuelnijom i kredibilnijom.

„Mi u Crnoj Gori smatramo da je upravo nova energija u politici proširenja ključ rješenja za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za podizanje integracionog entuzijazma zemalja Zapadnog Balkana. Za Crnu Goru posebnu važnost ima princip vrednovanja individualnih zasluga kandidata za članstvo i uvjeravam Vas da će Crna Gora uspješno ispuniti svoje obaveze i prije 2025-te godine“, poručio je Nikolić.

Predsjednica Narodne skupštine Bugarske, Cveta Karajančeva, poručila je da će prioritet bugarskog predsjedavanja Evropskoj uniji biti integracija Zapadnog Balkana u evropsku porodicu razvijenih naroda.

Predsjednica Odbora za vanjske poslove Nacionalne skupštine Bugarske Džema Grozdanova kazala je da se Evropa u narednom periodu ne može oslanjati na druge kada je riječ o obezbjeđivanju bezbjednosti.

Grozdanova je dodala da je saradnja među članicama Unije od ključnog značaja, prije svega dijeljenje obavještajnih podataka, i iznalaženje novih mogućnosti za saradnju sa Velikom Britanijom nakon Bregzita.

Region Zapadnog Balkana, prema njemim riječima, mora intenzivnije razgovarati o problemima organizovanog kriminala, migracija, te ekstremnog radikalizma i terorizma.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, poručio je u svom obraćanju da zemlje Evropske Unije moraju rješavati goruće probleme poput dezinformacija i hibridnog ratovanja zajedničkim snagama.

Dvodnevna Interparlamentarna konferencija za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku okupila je delegacije nacionalnih parlamenata članica Evropske unije i zemalja posmatrača, kao i predstavnike Evropskog parlamenta u cilju vođenja konstruktivnih rasprava o aktuelnim temama iz predmetnih oblasti.

U fokusu dvodnevne konferencije bila su pitanja poput prioriteta i strategija Evropske unije u oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, jačanja EU i NATO saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, sajber napadi, hibridno ratovanje, kao i saradnja u oblasti pomorske bezbjednosti.

Bonus video: