Carević i Radović spavaju u zgradi opštine, podnijete krivične prijave

Inspekcija došla na zahtjev vršioca dužnosti predsjednika Skupštine i Opštine Budva Snežane Kuč i Vladimira Bulatovića

75156 pregleda 319 reakcija 135 komentar(a)
Pristalice DF i Demokrata i ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Pristalice DF i Demokrata i ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Marko Carević podnio je krivične prijave protiv tri inspektora Upravne inspekcije, kao i protiv odbornice DPS Snežane Kuč i lider budvanskog odbora Crnogorske Vladimira Bulatovića zbog "zloupotrebe službenog položaja, stvaranja kriminalne organizacije za nasilno preotimanje vlasti i upad u službene prostorije".

Carević i Radović pozvali su okupljene da odu kućama i potvrdili da će oni ostati večeras u zgradi Opštine. Oni očekuju da će upravni inspektori sjutra sa policijom ponovo pokušati da uđu u zgradu Opštine.

Ranije danas službenici Upravne inspekcije Ministarstva javne uprave spriječeni su da u skupštinsku službu Opštine Budva zavedu odluku nove skupštinske većine kojom su smijenjeni Carević i Krsto Radović.

Nakon incidenta, inspektori su zatražili asistenciju policije.

To je urađeno na zahtjev vršioca dužnosti predsjednika Skupštine i Opštine Budva Snežana Kuč i Vladimir Bulatović.

Carević je kazao da bez sudskog naloga niko ne može da uđe u Skupštinu Opštine, te da je da podnijeta krivična prijava izbog zlupotrebe službenog položaja, jer su pokušali da ljude sa ulice da uvedu u zgradu Opštine.

Radović je kazao da je "na sceni pravna hajdučija i da pošto je DPS pravno, politički i na svaki način nadmudren, oni su pokušali silom da uvedu Kuč i Bulatović".

Sve više građana se i dalje okuplja oko i unutar zgrade Opštine Budve, a procjenjuje se da ih imamo više stotina.

Građani ispred Opštine Budva
Građani ispred Opštine Budvafoto: Vuk Lajović

Carević je rekao da će se sa sardnicima u stanicu policije podnijeti krivične prijave protiv inspektora Upravne inspekcije, jer su pokušali da uvedu u posjed Kuč i Bulatovića. Krivičnu prijavu će protiv Kuč i Bulatovića da podnesu i budvanske Demokrate, jer su, kako tvrde u ovoj partiji, pokušali nasilno otimanje vlastii.

Carević je sa saradnicima ispred stanice policije sačekao upravne inspektore.

Jedan od inspektora je odbio da razgovara i ušao je u policijsku stanicu, za njim su pošla i ostala dva. Oni su odbili da se susretnu sa Carevićem kojim im je tražio da objasne "zašto su poslije radnog vremena krenuli da vrše nadzor".

Carević ih je optužio da krše zakon.

On je pokušao da razgovara sa načelnika Direkcije pri Ministarstvu javne uprave Senadom Crnovršaninom kojeg je policija sprovela do prostorija stanice policije.

Građani ispred policije
Građani ispred policijefoto: Vuk Lajović

Građani su počeli da se okupljaju ispred stanice policije.

“Sram vas bilo da vi vršite nadzor da ste htjeli došli bi ujutru, a ne u 16 časova i 30 minuta. Poslala vas je partija", kazao je Carević.

Okupljeni ispred policije prozivaju inspektore da izađu iz stanice i kažu ko ih je to natjerao da vrše nadzor, jer ministarka javne uprave Suzana Pribilović je kazala da da neće da se miješa.

Oko dvije stotine pristalica Demokratskog frona (DF) i Demokrata se nalazi ispred i unutar zgradi Opštine Budva u znak podrške Careviću i Radoviću.

Carević je poručio da je desant na Opštinu Budva i da će životima braniti imovinu.

Carević je policiji poručio da dobro vodi računa šta će raditi, te optužio Kuč i Bulatovića da su direktni krivi.

Dragan Krapović (Demokrate) je telefonski upozorio Bulatovića, da će on biti direktno odgovoran ako dođe do bilo koje vrste nasilja.

U kancelariji Radovića je deset funkcionera Demokrata.

Funkcioneri Demokrata u Opštini Budva
Funkcioneri Demokrata u Opštini Budvafoto: Vuk Lajović

Skupštinski hol pored službe obezbjeđenja, štite i vatrogasci.

Demokratski front Budva je na svojoj Fejsbuk stranici objavio "da se policija sprema da upadne u zgradu Opštine Budva".

"Pozivamo građane da se okupimo u što većem broju i spriječimo puč koji se DPS sprema da uz pomoć državnih organa i gole sile izvede", stoji u objavi.

Radović je danas ranije danas rekao za "Vijesti" da je posjeta Upravne inspekcije Opštini Budva samo još jedan vid političkog pritiska, "jer su u DPS-u očigledno svjesni apsolutnog odsustva bilo koje pravne činjenice koju bi istakli u svoju korist".

"U istom danu posjeta specijalne policije tužilaštva i Upravne inspekcije zajedno sa predstavnikom Direkcije za normativne poslove i nadzor nad sprovođenjem propisa pri Ministarstvu javne uprave je sve samo ne slučajnost. Moram istaći vrlo korektno i profesionalno postupanje specijalne policije, kojoj ćemo po zahtjevu u dogovorenom roku dostaviti svu traženu dokumentaciju, dok za predstavnike Upravne inspekcije ne mogu reći isto. S tim u vezi ističem da je Upravna inspekcija prilikom upravnog nadzora postupala suprtono svojim ovlašćenjima grubo kršeći zakonske odredbe i to u sljedećem: Prvo, Upravna inspekcija vršila je upravni nadzor nad primjenom propisa kojim se uređuje izrada i upotreba pečata organa lokalne samouprave što nije nadležnost Upravne inpekcije; Drugo, Upravna inspekcija nije izvršila zakonom utvrđenu obavezu i nije obavijestila odgovorno lice u subjektu nadzora sa inicijativom za vršenje upravnog nadzora; Treće, Upravna inspekcija nije na licu mjesta sačinila Zapisnik o izvršenoj kontroli što su bili dužni učiniti, imajući u vidu da navedeni upravni nadzor ni u kom vidu ne predstavlja složen predmet", kazao je Radović.

On je da zbog svega navedenog današnje postupanje Upravne inspekcije ocijenio skandalozno, neprimjereno i nezakonito.

"Čime se da zaključiti da je Upravna inspekcija zbog ovakvog grubog kršenja Zakona i zloupotrebe ovlašćenja klasični partijski organ Demokratske partije socijalista ili preciznije rečeno operativno tijelo organizovane kriminalne grupe DPS Budva. Prilikom vršenja nadzora od strane inspekcije dominatno su se pozivali na političku i matematičku argumentaciju, što je apsolutno suprotno ovlašćenjima Upravne inspekcije, dok su pred našom pravnom argumentacijom ostali nijemi. Ono što sam uspio da zaključim iz njihovih usmenih zahtjeva, predmet njihovog interesovanja bile su nezakonite odluke, donosene od strane nezakonite skupštine, na neformalnom druženju građana u hotelu „Slovneska plaža” i pokušaj stavljanja takvih akata u legalne tokove. Insistirali su od mene da se izjasnim da li ćemo novoj većini da predati vlast, kao i pečate i službene prostorije, što takođe nema nikave veze sa njihovim zakonskim nadležnostima i ovlašćenjima, niti su u krajnjem oni pozvani da cijene zakonitosti bilo kakvih odluka Skupštine Opštine. Ponovio sam im ono što sam više puta rekao javnosti, da priznajem isključivo Ustav i zakone države Crne Gore i procedure koje su njima utvrđene i da mi ne pada na pamet da bilo šta predajem bez zakonito sprovedenih postupaka. I da još jednom poručim i Đukanoviću i Markoviću, sa pozicije zakonito i legitimno izabranog predsjednika Skupštine opštine Budva, džaba ste krečili, džaba ste slali Upravnu inspoekciju, džaba vršite pritisak, džaba vam je sve, možete čak i poslati kompletan bataljon Specijalne jedinice Uprave policije za izvršenje prljavih zadataka za potrebe DPS-a, ne dam Vam Budvu. Izađite nam na crtu pravnim i političkim argumentima, ako smijete, a ako ne, ne pokušavajte silom, jer ćete dobiti adekvatan odgovor. Nadzoru su osim mene, sa strane Opštine prisustvovali sekretarka SO Budva, Marija Kusovac; rukovodilac sektora za skupštinske poslove, Tatijana Popović; sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine, Nikola Plamenac i predsjednik skupštinskog odbora za statut i propise, Dragan Krapović", rekao je Radović.

Bonus video: