Bečić: Marović i Stijepović uživaju, a lisice se stavljaju Krapoviću koji je pobijedio kriminalce

Bečić je rekao da specijalni državni tužilac Milivoje Katnić pored stotina neriješenih slučajeva iz oblasti visokog kriminala i korupcije, prioritetno utvrđuje broj diskusija i replika na sjednicama SO po opštinama i navodne saobraćajne prekršaje po Budvi

21095 pregleda 428 reakcija 36 komentar(a)
Bečić govori na konferenciji, Foto: Printscreen
Bečić govori na konferenciji, Foto: Printscreen

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio je da je u državi na snazi klasično institucionalno iživljavanje i terorizam, a institucije su pretvorene u punktove Demokratske partije socijalista (DPS) i kriminalnih struktura.

"Mafija vodi ovu državu", kazao je Bečić na zajedničkoj konferenciji za novinare Demokratske Crne Gore, Demosa, Građanskog pokreta (GP) Nova ljevica, Partije invalida, penzionera i restitucije (PIR), Društva za istraživanje politike i političke teorije i borca za ljudska prava, Radenka Lacmanovića, povodom aktuelne političke situacije u Crnoj Gori i Budvi sa posebnim osvrtom na hapšenje i privođenje potpredsjednika Demokrata Dragana Krapovića.

Bečić je naveo "tri primjera institicionalnog iživljavanja – tri organa juče su pokazali da su punktovi DPS".

"Prvo da počnemo od SDT-a, koje je donijelo rješenje o zadržavanju od 72 sata za našeg Dragana Krapovića, ljudske i političke gromade, što će ući u istoriju tužilačkog srama i besčašća. Sa jedne strane Svetozar Marović, Migo Stijepović i drugi kriminalci uživaju u Podgorici, Beogradu, u bijelom svijetu, a stavljaju lisice na ruke čovjeku koji je pobijedio kriminalce 2016. i vratio dugove koje su oni napravili. DPS zna da je on prepreka za nasilno i protivustavno uspostavljanje vlasti u Budvi", rekao je Bečić.

On je dodao da specijalni državni tužilac Milivoje Katnić pored stotina neriješenih slučajeva iz oblasti visokog kriminala i korupcije, prioritetno utvrđuje broj diskusija i replika na sjednicama SO po opštinama i navodne saobraćajne prekršaje po Budvi.

"Ko nam je ukrao 200 miliona palih garancija koje smo platili kao građani, što ćutite i krijete? Ko je ukrao 10,5 miliona u slučaju Limenke? Šta je sa petrovačkim šetalištem, aferom Avala i brojnim drugim privatizacijama, šta je sa aferom Domen.me, Akva parkom, kampom Zlatica?", pitao je Bečić Katnića.

Bečić je kazao da su iz policije krenuli da fabrikuju i podmeću da je neko drugi, a ne, oni ispalio hemijsko sredstvo u sportsku dvoranu u Budvi.

"Ali sinoć je stigao snimak koji je pokazao da su to uradili oni. I danas imamo muk. Da li su ministar (Mevludin) Nuhodžić i direktor Uprave policije (Veselin) Veljović podnijeli ostavke? Naravno da ne, oni se ne pitaju sami sa sobom", smatra Bečić.

Komentarišući najnovije mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), Bečić je rekao da se zabranjuju politički skupovi, ali ne i drugi skupovi, zabranjuju se litije, ali ne diskoteke, zabranjuju se sahrane, ali ne i svadbe.

"Neki od nas se prebijaju, neki hapse nekima se fabrikuje. Gospodo iz organizovane kriminalne grupe (OKG), možete nas sve pohapsiti, sve pobiti i potrovati, ali glas slobode nećete ugasiti. Uvijek će ostati jedan od nas koji će nastaviti demokratsku borbu za slobodu, jer sloboda se nikad nije mogla u lance vezati", poručio je Bečić.

Lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da je NKT definitivno mutiralo u politički izvršni organ.

"Saopštenje o policiji stručnog tijela je skandal prve vrste, ali valjda je svima jasno više da se radi o nekredibilnom tijelu i družini", kazao je Lekić.

On je apelovao da vlast zaustavi bruku pred građanima, međunarodnom zajednicom i istorijom i da se usmjere ka kriminalcima koje vidi cijela Crna Gora i da njih gone.

Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su posljednja dešavanja pokazala da su DPS, Milo Đukanović i Duško Marković vratili Crnu Goru u pretpolitičko stanje – stanje lišeno institucija sistema i poretka, stanje u kojem vlada moć, a ne pravda, u koje je pravo jačeg jedino pravo.

"Da bi se opravdalo takvo stanje, neophodno je i da se prebaci odgovornost sa policije, koja je izvođač tih poslova, neophodno je da se napravi jedna fabrika laži. Jedan od prvih primjera koje svjedoče o tome da je fabrika laži u punom pogonu je slučaj ispaljivanja suzavca i skandalozan pokušaj prebacivanja odgovornosti sa policije na nedužne građane. Tako se fabrikuju sve neistine i o opoziciji, nezavisnim intelektualcima, NVO i svim kritičarima ovog režima. Drugi slučaj je slučaj proitivpravnog progona Dragana Krapovića kojem se stavlja na teret djelo koje je prakrično saobraćajni prekršaj, SDT se pretvorilo u saobraćajnu policiju. Ali to je pletenje mreže pravnih laži za obračun sa neistomišljenicima", ocijenio je Koprivica.

Naveo je i primjer doktora medicine i funkcionera Demokrata iz Nikšića, Marka Mitrovića, kojem su u prisustvu veće grupa policijaca, teške povrede nanijele neinformisane osobe, kao i njegovom prijatelju.

"Pukla mu je bubna opna, a u bolnici se pokušava od strane instrumentalizovanog direktora Ilije Ašanina konstruisati niži stepen povrede. Doktori koji su bili dežurni su odbili da friziraju stepen povrede", rekao je Koprivica i dodao da se vrši pritisak na doktore i to radi direktor koji je u vd stanju već duže vrijeme.

Naveo je i da je iz policije stigla optužnica da je on povrijedio policajca.

"Na snimcima na TV Vijesti se čuju glasovi policajaca koji psuju i vrijeđaju. Kakvi su to ljudi angažovani u policiji? To govori o selekciji njihovog kadra. Jasno se vidi na snimku i da sam okrenut leđima, a oni su upotrijebili prekomjernu upotrebu hemijskih sredstava", kaže Koprivica.

Katniću je poručio da mu je "bolje da sadi luk, nego da nastavi da devastira institucije jer će proizvesti više štete nego bilo koji virus, uključujući i ovaj posljednji".

Bonus video: